Claims Conference Budapest Alap

Írta: Gadó János   - Rovat: Politika

Augusztus 6-án a Mazsihisz Síp utcai dísztermében sajtótájékoztatót tartottak a (Vészkorszak túlélőit a német kormánnyal szemben képviselő) Claims Conference (CC), valamint a Mazsihisz képviselői. Ezen tájékoztattak a fent nevezett alap létrehozásáról.
 

1900 euró a vészkorszak budapesti túlélőinek

 

Eszerint a Claims Conference egyszeri, 1900 euró összegű juttatást nyújt azoknak, akik

–    a nácizmus zsidó üldözöttjeként, 1944 március és 1945 január között bármennyi ideig Budapesten tartózkodtak;

–    jelenleg Kelet-Európában valamelyik  volt kommunista országban, vagy a volt Szovjetunió egyik utódállamában élnek;

–    nem részesülnek a Claims Conference Közép- és Kelet-európai Alap kifizetéseiből;

–    Izraeli vagy amerikai állampolgárként nem részesültek már a Claims Conference négy másik alapjának kifizetéseiből.

Az alapra jogosultak vélhető többsége, pontosan 5790 fő (akik már szerepelnek a CC nyilvántartásában) az elkövetkező 1-2 hétben meg fogja kapni az igényléshez szükséges magyar nyelvű nyomtatványokat. Aki a fenti feltételeknek megfelel, de nem kapott nyomtatványt, az a Claims Conference budapesti irodájában igényelheti. A pontos részletek a Claims Conference honlapján olvashatók.

 

CC illusztráció web.JPG 

Korabeli fotó a kivégzésekről 

A beadási határidő 2009. augusztus 6. Jogosultnak számítanak azok is, akik édesanyjuk üldöztetése idején magzatok voltak. A jogosultak házastársai, illetve ennek hiányában gyermekei is beadhatják igényüket, amennyiben a jogosult 2008. június 4. után hunyt el.
Greg Schneider, a CC New York-i irodájának vezetője szerint további néhány száz jogosult jelentkezésére számítanak, s így mintegy 6500 fő részesül majd összesen 12.3 millió euró kifizetésben. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke kijelentette: e kifizetéseket nem tekinti a kárpótlás lezárásának, az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat folytatni kell. Emlékeztetett: mióta 1990-ben megnyílt a lehetőség a vészkorszak Magyarországon élő üldözötteinek kárpótlására, a túlélők mintegy kétharmada elhunyt.
 

 

[popup][/popup]