Tom Stoppard zsidó családtörténete nyerte az USA legmagasabb színházi kitüntetését

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem

A Broadwayn 2022 őszén bemutatott Leopoldstadtnak ítélték idén az Egyesült Államok legmagasabb színházi kitüntetését. A 2020-ban a londoni színházi világ legfontosabb elismerésével, Olivier-díjjal kitüntetett darab egy bécsi zsidó család fél évszázadának történetét meséli el a 20. század elejétől.

Tom Stoppard

Az Antoinette Perry-díjat a Broadway Színház kiválóságainak, vagy röviden Tony-díjat, amint a neve is mutatja, a Broadwayn játszott művek, valamint az ott tevékenykedő színészek érdemelhetik ki. Az Amerikai Színházi Kar és a Broadway Liga vasárnap este, a New York-i Washington Heightsban található United Palace-ban rendezett gála keretében osztotta ki az idei elismeréseket – írja a Könyves Magazin.

Tom Stoppard nagy részben családi tragédia ihlette Leopoldstadt című drámája négy Tony-t nyert, köztük a legjobb színdarabnak járó díjat.

A Deadline úgy tudja, minisorozat készülhet a brit drámaíró darabjából. A londoni ősbemutatót jegyző, illetve a Broadwayn jelenleg futó adaptációt is készítő Patrick Marber írná a forgatókönyvet, a rendezői székbe pedig A korona többszörös Emmy-díjas direktora, Stephen Daldry ülhet a hírek szerint.

Trailer | Leopoldstadt

TOM STOPPARD returns to Broadway with his critically acclaimed, Olivier Award-winning new play, the humane and heartbreaking ‘LEOPOLDSTADT.’ Set in Vienna, the play takes its title from the Jewish quarter. This passionate drama of love and endurance begins in the last days of 1899 and follows one extended family deep into the heart of the 20th century.

Leopoldstadt egy bécsi zsidó család fél évszázadának történetét meséli el a 20. század elejétől az első, majd a második világháborún át a holokauszt rettenetéig, és bemutatja az azon túli éveket is. Az egykori Csehszlovákia területén született Tom Stoppard mind a négy nagyszülője koncentrációs táborokok áldozata lett. Nagy részben ez a családi tragédia ihlette a darabot, amelyről a Rosencrantz és Guildenstern halott írója sokat sejtetően így nyilatkozott:

“A Leopoldstadtnak számos személyes vonatkozása van, de egy bécsi családról írtam, hogy ne tűnjön úgy, hogy rólam szól”.

Témája ellenére a Leopoldstadt nem könyörtelenül lehangoló, inkább megrendítő, szomorú, ugyanakkor humoros, humánus és hihetetlenül gazdag néznivaló.

[popup][/popup]