Ringo Starr Izraelben lép fel júniusban

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Egy minusz pont az Izrael-ellenes bojkott mozgalomnak.

Ringo Starr 2016-ban Las Vegasban. (Fotó: Ethan Miller/Getty Images)

A ma már a történelemkönyvek lapjain is fellelhető Beatles együttes hajdani dobosa idén júniusban Tel-Avivban lép fel. A jelenlegi együttese – Ringo Starr & His All-Starr Band – kíséretével turnézó örökifjú sztár nagy európai körútra indul, melynek során francia, német, holland, finn, dán, cseh, osztrák, spanyol, luxemburgi, monacoi és olasz állomásokat érint. Ezek közé iktatja be az izraeli nagyvárost.

Több mint ötven évvel ezelőtt, 1966-ban már egyszer szóba került, hogy a Beatles fellépne Izraelben, de az ország akkori baloldali kormánya úgy vélekedett, hogy az ilyen léha művészet károsítaná Izrael ifjúságának romlatlan pionír szellemét és elhárították a lehetőséget. Mikor kiderült, hogy a Beatles együttes történelmet írt, később visszakoztak: Izrael formálisan elnézést kért a döntésért.

A Beatles hajdani sztárjai, Paul McCartney 2008-ban már fellépett Izraelben.

Lorde , akit sikerült “lebeszélni” Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Mai világunkban a popsztárok rendkívül fontos politikai tényezők lehetnek. Milliós rajongótáborral a hátuk mögött komoly súlyt jelent, ha valamely ügy mellett vagy ellen kiállnak.

Az egyre kiterjedtebb Izrael-ellenes bojkottmozgalom, a BDS ezért hatalmas nyomást gyakorol a megasztárokra, ha hírét veszi, hogy Izraelbe készülnek.

Legutóbb a Lorde művésznévre hallgató új-zélandi pop énekesnő mondta izraeli útját, hasonló nyomásgyakorlás után.

Nick Cave, aki csak azért is elment (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

Ausztrál kollégája, Nick Cave viszont csak azért is elutazott Izraelbe, mert az énekeseket zsaroló fenyegető bojkottmozgalmat ellenszenvesnek tartotta.

A JTA cikke nyomán jég

Címkék:BDS, Beatles, Ringo Starr

[popup][/popup]