Marija Sztyepanova nyerte a 2023 évi Berman irodalmi díjat

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Marija Sztyepanova orosz írónő nyerte el idén a Berman irodalmi díjat „Az emlékezet emlékezete című kötetéért.

Marija Sztyepanova

Sztepanova hétfőn este (október 23-án) Stockholmban ünnepélyes keretek között vette át a díjat. Az ünnepségen több mint 300 meghívott vendég vett részt, köztük Parisa Liljestrand svéd kulturális miniszter.

A díj 750 000 svéd koronával (kb. 24.5 millió forint) jár, és magában foglal egy papírművészeti alkotást is. Utóbbit Rang Li és Nina Ulmaja képzőművészek készítették.

Az ünnepségen először Ida Börjel költő mondott beszédet, őt a díj alapítói, Catharina és Thomas Berman követték. A díjat a zsűri elnöke, Daniel Pedersen adta át Sztyepanovának, aki szintén beszédet mondott.

A zsűrielnök így indokolta a döntést: “Marija Sztyepanova kapja a 2023. évi Berman irodalmi díjat az Emlékezet emlékezete című, műfaji határokon átívelő családi saga megírásáért. Tekervényes, finomra csiszolt prózával lehel életet képekbe, tárgyakba, helyszínekbe és dokumentumokba, miközben az emlékezet átalakító erejét ábrázolja, mind az egyének, mind az elfeledett kollektívák esetében”.

Az emlékezet emlékezete csodálatos könyv – mondta a zsűri elnöke, Daniel Pedersen – “amelyben költői reflexiók, elméleti fejtegetések és családi saga egyesülnek. Valóban egyéni és kollektív sorsokat egyaránt megragadnak egy figyelemre méltó irodalmi konstrukcióban”. Sztyepanova könyve In Memory of Memory címmel a Fitzcarraldo Editions kiadásában jelent meg angolul 2021-ben az Egyesült Királyságban. A könyvet számos más díjjal is elismerték.

A Berman Irodalmi Díjjal évről évre egy olyan szerzőt jutalmaznak, akinek művei a díj szellemiségét testesítik meg: merítenek a zsidó hagyományból és irodalmi eszközökkel törekszenek a zsidó kultúra felfedezésére.

Bookseller.com

[popup][/popup]