Kompozíció imasállal és sakterkéssel

Írta: Szarka Zsuzsanna - Rovat: Kultúra-Művészetek

Féner Tamás jelképerdeje

 

„Jelképek erdején át”: Charles Baudelaire: Kapcsolatok c. versének részletét idézi Féner Tamás mikrokiállítása a 2B galériában.

A művész értelmezésében a rituális konstruktivizmus szentélyébe nyerünk bepillantást. Kétségtelen, az itt kiállított képek nem valóságot ábrázoló szocio- vagy dokumentumfotók, az emberi sors rajtuk op-art mintázatú rejtvény vagy rejtély. Mégis empatikusak fotográfiák ezek, a konstruktívra hangszerelt, geometriára alapozott spirálrugóként feszülő csendéleteknek ereje van és történetet mesélnek visszatérő motívumokkal, melyek eredeti kontextusukból kirepítve önálló életet élnek. A zsidó kultúra szakrális tárgyai, mint az imasál és macesz a művész most bemutatott fotóin is felbukkannak.

A kis tárlat öt témát boncolgat, köztük hal-fej csendélete célzott hommage, Moholy-Nagy előtt tiszteleg.

Hommage á Moholy Nagy

„Szigorú, kissé kassákos verseket kéne talán köréje írni, a hal meghal, a rugók kipattannak…. A konstruktivisták szelleme, elsősorban Moholy-Nagyé, itt lebeg e fotográfiák felett, a gyönyörű parafrázisoktól függetlenül is, amik Moholy-Nagy apró halfejekből fehér tányérra kirakott konstrukcióját fogalmazzák újra” – ragadta meg Parti Nagy Lajos kiállítás-megnyitójában e fényképek lényegét.

„Templom a természet”, Baudelaire szerint, de Féner Tamás képein templom a tárgy is, élő oszlopai nála is szavakat mormolva összesúgnak.

Forgatható, mormolható, boncolgatható, újrahajtogatott op-art montázs képek, avagy gondolatok, meghökkentően különös kompozíciók ezek. Tárgyfotón túlmutató tárgyfotók. A képek (néző)képek: mely rugóra jár az agyunk? Nincs módszertani gondolatom az ikonográfiai értelmezéshez. Inkább Parti Nagytól citálnék: „Ott a képben a néző, nézi a hagyott nyomokat, bolyong a képekben, bolyong jelképek erdején át.”

Fehér tányéron-fekete háttérrel, fekete tányéron fehér háttérrel halfejekből komponált csendéletek láthatóak. A hagyományok jelképerdeje, zsidó és keresztény szimbólumoktól tarkállik. Feltámadás allegóriák és IKEA keksz ( macesz-metamorfózis), fém alkatrészek és szerves anyagok halmozódnak, közben mindennek a színe a visszája, egyszerűen és fekete-fehéren, mintha mindegy lenne, hogy ez vasszöcske vagy pörgettyű (bocs, egy képcímből merítettem). A lényeg, hogy átlós, de az se baj, ha párhuzamos a szerves és szervetlen, világi és profán renddé komponált zűrzavarában, lásd a spirálrugóba szorult hal, tojás, az öntvény és macesz találkozását.

Resurrectio – Feltámadás

Alice Tükörországának szigorúan komponált, festett és törött üveg(tükör)csíkjai hasonlítanak az összehajtott imasál mintázatához. Tálesz és (talán) rabruha párhuzamosan és merőlegesen keresztezett csíkjai, fémcsövekkel és spirálrugókkal rendeződnek egybe. A te felsőruhádnak négy szegletére, a melyet felülre öltesz, bojtokat csinálj magadnak – hívta fel Mózes is (nemcsak) a kompozíciós rendre a figyelmet… A művész nagypapájának imasálján gondosan elhelyezett sakterkés fekszik.  Hozzá felirat:  Hoc longa morti ferrum… Ilyen hosszú a halál vasa.

Egymásra vetített portrékból előbukkanó egyetlen arc (egyetlen tekintet a képek sodrában).

A gázkonvektor metamorfózisában az árnyékok egy fém-pászka árnyjátékává, emlék-jelképpé lendülnek át.

A képeken nincs ember, térben és időben távol van, de jelenléte erős. A távollévő bolyong: csak a néptelen utcán visszhangozó lépteket hallani. Relikviaként sűrűsödik a finoman komponált ikonfalakon. A rugó szorításában fekvő haltest a feltámadó Jézus, és az imasál hajtogatásában most is ott van a viselője és az imája.

 

( 2B Galéria, 1092. Bp., Ráday utca 47. Jelképek erdején át / Féner Tamás kiállítása, kurátor: Jerger Krisztina, a kiállítás 2017. 04. 07-ig tekinthető meg)

Címkék:Féner Tamás

[popup][/popup]