Kertész Imre: Fehér zászló Kisfiú című festményéről

Írta: Kertész Imre - Rovat: Kultúra-Művészetek

A Sotheby’s aukciósház New Yorki árverésén került kalapács alá Fehér László Kisfiú című festménye. Bár a kép a megszabott eladási árat el nem érő ajánlat miatt végül nem kelt el, jelentős eredmény, hogy beválogatták a patinás cég nagyszabású kínálatába. A kiállítás katalógusában a képről Kertész Imre írt, amit az alábbiakban közlünk.

„Egy gyerek. Egy kisfiú, egyedül a roppant térben. Öltözéke komor, fekete és fehér. És ennek a törékeny alaknak a különös két keze rögtön megragadja a tekintetet. Nagy kezek az alakhoz képest, akárcsak Michelangelo Dávidjáé. A jobb keze ökölbe szorul – vajon üres ez a kéz, vagy rejteget valamit? Egy tárgyat talán, amely a szemlélőt a gondolattársítások sűrűjébe sodorja, s már nem nehéz elképzelnie, amint ez a gyámoltalan kéz egyszerre csak rátalál a kőre meg a parittyára.

A másik kéz azonban ellentmondani látszik e gondolatnak. Tétován előre nyúl, keresgélve és fontolgatva, mint aki az utat keresi, amelyen el kell indulnia. Ez a habozás láthatóan teljesen elfoglalja: szinte rácsodálkozik átszellemült kezére. Minden idegen rajta: a ruhája, a fejfedője, a ráaggatott hajviselete. Még nem tudja, de már sejti, hogy nehéz feladat vár rá: élnie kell majd az emberek között, s megőriznie a hitét, amely mindig tovább segíti majd…”

[popup][/popup]