Gaál Franciska – az elfeledett magyar zsidó világsztár

Írta: Lázár György - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Történelem

A magyar zsidó filmcsillag, akit a legendák szerint Hitler és Sztálin is kedvelt.

1973. január 2-án, egy New York-i kórházban elhunyt egy 69 éves asszony. A kórlapon a Franciska Gaal név szerepelt.

Gaál Franciska elfeledve, szegényen és magányosan halt meg, pedig egykoron lelkesen ünnepelték Berlinben, Moszkvában, New Yorkban és Budapesten. Ő volt az első magyar származású, nemzetközi filmsztár.

Franciska valószinüleg 1903-ban született Silberspitz Szidónia néven, Budapesten. (Az amerikai dokumentumok szerint 1908-ban született.) A sokgyermekes kocsmáros-vendéglős zsidó család a Tabánban lakott. Fánit nem érdekelte az iskola, már gyerekként is állandóan szerepelni akart. Szavalt, táncolt, énekelt. A kistermetű, de annál dinamikusabb kislányt felvették a színiiskolába.

17 évesen már a színpadon láthatjuk, Gaál Franciska néven. 1923-tól tíz éven keresztül a Vígszínházban játszik. Még húsz éves sincs, amikor férjhez megy Lestyán Sándor újságíróhoz, akitől elválik, és később egy ügyvéd, Dajkovics Ferenc felesége.

A bájos, jó humorú és németül is jól beszélő Franciskát a német filmstúdiók is hívják. Évekig halogatja a döntést, és csak 1933-ban határozza el magát a nagy lépésre. Időzítése szerencsétlen, éppen Hitler hatalomrajutásával esik egybe. Hamarosan Carl Boese két filmjében szerepel, és a Paprika kisasszony hatalmas siker. Ma talán meghökkentőnek tűnik, de a zsidó származású magyar Gaál rövid ideig a náci Németország filmsztárja volt. Joe Pasternak, a magyar származású amerikai filmproducer terjesztette azt a történetet, mely szerint Hitler is kedvelte Gaált, és hitetlenkedett, amikor megtudta hogy a csinos és sármos színésznő zsidó származású. “Valami genetikai hiba történhetett”– jegyezte meg állítólag. Gaálnak hamarosan Németországból távoznia kellett.

Rövid budapesti kitérő után 1937-ben Franciska az Egyesült Államokba utazik. Illetve Mexikóba ahonnan gyalog (!) érkezik Kaliforniába. Ott Pasternak segítségével hamarosan hollywoodi filmsztár lesz. 1939-ben már Bing Crosbyval, az akkori idők amerikai szupersztárjával csinál filmet. A filmstúdók majdhogynem veszekednek érte.

1940-ben a New York Times arról ír, hogy az akkor már amerikai állampolgár Franciska két hónapra visszatér Magyarországra, hogy beteg édesanyját, Reginát meglátogassa. Rövid időre tervezi az utat, értékes ingóságait a Waldorf luxushotelben helyezi el ahol apartmant is foglaltat visszatérésére. Sokan nem értik hogy miért utazik Budapestre, hiszen ott akkor már életbe léptek a zsidótörvények, és aki tehette menekült a magyar fővárosból.

Franciska Budapesten maradt, valószínű hogy édesanyját ápolta és miután 1941 decemberében a Horthy rezsim hadat üzen az Egyesült Államoknak, már nem tudott visszatérni Amerikába. Keresztény második férje családja segítségével a Balaton környékén bújkál. Nem deportálják és a nyilas rémuralmat is túléli.

1945-ben Gaál Franciska ismét népszerű filmsztár. Most éppen a Szovjetunióban, ahol többhónapos túrát tesz. Tömegek ünneplik. Ugyanis több filmjét még az 1930-as években a szovjetek megvették és nagy sikerrel játszották a szovjet mozikban. Állitólag maga Sztálin is kedvelte a magyar sztárt amit több orosz forrás is megerősit, például a moszkvai nemzetközi filmfesztivál anyagai.

Gaal Franciska szovjet lemezen, 1936

Két év múlva, 1947-ben visszatér Amerikába. Ott közben ingóságait elárverezik és Franciska csak hosszas pereskedés után kap jelentős kártérítést ami sokat segít anyagi helyzetén. Az ekkor már negyvenes éveiben járó színésznő nem kap jelentős szerepeket, az amerikai közönség elfelejtette.

Férje, akit akkor már Francis Dajkovich-nak hívnak, és aki Magyarországon ügyvéd volt, New Yorkban légkondicionáló berendezésekkel házal. Szegényesen élnek, Férje halála után Franciska sorsa még nehezebbre fordul. Nyolc évvel éli túl Ferencet.

Gaál Franciska a magyar színjátszás egyik különleges tehetsége volt. Karinthy Frigyes lelkendezett érte, Molnár Ferenc színdarabokat írt számára Az Ibolya és A Jó tündér címekkel. Ma szülővárosában nincsen szobra, bélyeget sem adtak ki emlékére, sőt, még egy hiteles életrajza sincs. Én még azt sem tudtam kideríteni, hogy hova temették el, vagy hogy hol vannak a hamvai. Többet érdemelne.

(Köszönet illeti a Magyar Hollywood Tanácsot, Bokor Balázs nagykövetet és Geréb Anna filmtörténészt, akik azon munkálkodnak, hogy Gaál Franciska életét és karrierjét végre Magyaroszágon is megismerjék.)

 

Címkék:Bing Crosby, Gaál Franciska, Karinthy Frigyes, Molnár Ferenc, Paprika kisasszony

[popup][/popup]