Bruno Mars – Hat Grammy és magyar zsidó felmenők

Írta: Lázár György - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem, Zene

A Grammy-díjas új szupersztár fülöp-szigeteki, Puerto Rico-i és magyar zsidó felmenőkkel rendelkezik. 

Bruno Mars a Grammy díj átvételénél

Hatvanadik alkalommal, vasárnap este adták át New Yorkban, a Madison Square Garden-ben a 2018-as Grammy-díjakat. Hatalmas meglepetésre az est nagy nyertese a 32 éves Bruno Mars volt, aki összesen hat Grammyt vitt haza és elnyerte Az év dala címet is.

A Grammyt az amerikai zenei élet vezetői, professzionális zenészek szavazzák meg. Összesen 13 ezren voksolnak és a díj 1958 óta a legnagyobb presztízzsel bíró elismerés a zeneiparban. A titkos szavazásra a National Academy of Recording Arts and Sciences nevű szervezet tagjai jogosultak és az évente megrendezett nagyszabású gálaműsort milliók nézik szerte a világon.

Bruno Mars népszerű sztár és nem ismeretlen Magyarországon sem, tavaly nagy sikerrel koncertezett Budapesten. Azt viszont kevesebben tudják, hogy felmenői között magyarokat, pontosabban magyar zsidókat is találunk.

Mars eredeti neve Peter Gene Hernandez; 1985-ben Honolulu-ban, a Hawaii szigeteken született. Hawaii 1959 óta az Egyesült Államok tagállama; 1961-ben ott született Obama elnök is, mindössze két évvel azután hogy Hawaii hivatalosan is USA tagállammá vált.

Bruno édesanyja, Bernadette San Pedro Bayot, kétéves korában érkezett családjával a Hawaii-szigetekre a Fülöp-Szigetekről. Hawaii lakosságának mintegy negyede fülöp-szigeti bevándorlók leszármazottja. Bruno édesapja, Peter Hernandez, brooklyni, New York-ban született. Az ő apja spanyolajkú Puerto Rico-i bevándorló, míg édesanyja zsidó származású. Családja Ukrajnából és Magyarországról került Brooklynba.

Bruno Mars édesapjával

Így Bruno Marsnak apai ágon van egy zsidó nagymamája is, akinek felmenői magyar zsidók voltak. A család szinte minden tagja muzikális, a papa professzionális zenészként egy zenekarban dobolt. Egyébként a Bruno becenevet kiskorában kapta édesapjától, mert szerinte fia az amerikai pankráció legendás alakjára, Bruno Sammartinora hasonlított.

Nem meglepően, a kelet-európai zsidó bevándorlók többsége gyorsan integrálódott Amerikában, sokuk kötött „vegyes házasságot” afroamerikai, Puerto Rico-i, kínai, japán vagy éppen fülöp-szigeti ősökkel rendelkező amerikaiakkal. Mark Zuckerberg, Facebook-milliárdos házassága az ázsiai felmenőkkel rendelkező Priscillával nemtetszést váltott ki konzervatív zsidó körökben. Zuckerberg vallásos, reform-zsidó családban nőtt fel, Tarrytown városában, New York államban; családjával zsinagógába járt, bármicvója is volt. De 2012-ban Zuckerberg titokban elvette Priscilla Chan-t, aki Vietnamból érkezett kínai bevándorlók lánya. Vallási szertartás nem volt, és manapság Zuckerberg ateistának vallja magát.

A budapesti koncert plakátja

Az ázsiai illetve a zsidó származású amerikaiak közötti házasságok száma ugrásszerűen megnőtt az utóbbi évtizedben. Elemzések is születtek az un. JewAsian jelenségről és egy professzor házaspár Helen Kiyong Kim és Noah Samuel Leavitt publikált figyelemreméltó könyvet a témáról. A statisztikák szerint 2005 óta a zsidó származású amerikaiak többsége (58%-a) nem zsidókkal köt házasságot. Ugyanezen idő alatt a kínai és japán származású amerikaiak mintegy ötöde, kb. 18%-a zsidókkal kötött házasságot. Az amerikai etnikai csoportok között zsidó férfiak választanak leggyakrabban ázsiai felmenőkkel rendelkező házastársat. A szerzők szerint ebben az ázsiai és zsidó értékek közelsége a döntő, hiszen az ázsiai bevándorlók leszármazottai ugyanúgy nagyra értékelik az oktatást, a tudományos fokozatok megszerzését, a hagyományok ápolását, a sikeres karriert és a közeli rokoni kapcsolatokat, mint a zsidók.

Angela Buchdahl a New York-i Central Zsinagóga ünnepelt főrabbija Koreában született egy amerikai zsidó apa és egy koreai buddhista anya lányaként. Zsidó hitben nevelték, kántor majd később rabbi lett és 2014-ben Obama elnök a Fehér Házba is meghívta, hogy ott az évente megrendezett Hanuka ünnepséget celebrálja.

Angela Buchdal rabbi, 2015-ben, Jom Kippur ünnepén

Ma már az amerikai házasságok 15%-a különböző etnikumú partnerek között köttetnek. Bruno Mars családtörténete is az etnikai olvasztótégely egyik tipikus példája.  Gratulálunk Grammy sikeréhez!

 

 

 

Címkék:Bruno Mars, Grammy, JewAsian, magyar zsidó felmenők

[popup][/popup]