Eltemették Kertész Imrét

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Irodalom, Kegyelet, Kultúra-Művészetek

A Fiumei úti nemzeti sírkertben helyezték végső nyugalomra a Nobel-díjas írót. 

AppleMark

Kertész Magda, az író özvegye jön ki a ravatalozóból. Jobbról Esterházy Péter, balról Spiró György.

Spiró György: Kertész Imre volt a legszabadabb ember

A nyomasztó, kilátástalannak tűnő évtizedekben Kertész Imre volt a legszabadabb ember, akit ismertem – mondta Spiró György búcsúztatójában.

“Sötét világban adatott eszmélkednie, lámpásul Thomas Mannt, Nietschét, Camus-t és Kafkát forgatta, az ő segítségükkel lett e sivatag egyre tudatosabban önkéntes száműzöttje. Értékrendjében, noha lírai alkatúnak mondanám, a regény minden más műfajt megelőzött. Radikális következtetéseit élvezettel hallgattuk, a legsúlyosabb kérdésekről tűnődött, összerántva a különböző diszciplínák területeit” – mondta Spiró György Kertész Imréről.

Mint felidézte, Kertész Imre alapélménye, Auschwitz filozofikus általánosítására törekedett, a lim-lomokat, ha emlékezetéből nem is, de a paraboláiból kiszórta.

“Nem nyűgözte előítélet, hiúság, képzelgett önkép, honi és külföldi, hivatalos vagy ellenzéki irodalmi szempont. Plebejus gúnnyal tekintett mindenre és mindenkire a hazugság szurdokában, ahogy ő nevezi A kudarcban. Ő volt a nép, akinek a népről is megvolt a véleménye, szemléletében az értelmiségi romantikának nyoma sem volt” – fejtette ki Spiró György.

Spiró

Spiró György érkezik a ravatalhoz

Esterházy Péter: csönd, nyugtalanság, szenvedés – ezek lehetnének a nagy Kertész-szavak

ezek által tudunk meg valami újat magunkról, az országunkról, a világról, istenről.

Szólt arról, hogy Kertész Imrének a “nem” volt az igazi fő szava, nemekből áll össze műve, a nemekből élt és dolgozott, ugyanakkor “a szenvedésből, és az ahhoz való viszonyának radikalitásából lesz Kertész művészete”.

“A temetés nem a vége valaminek, hanem a kezdete, a teendőinknek, amelyeket ránk hagyott a halott. Kertész Imre szövegeit újra és újra kell olvasnunk. (…) Nagy magyar író, akkor is, ha viszonya a nemzettel finoman szólva nem dráma nélküli, nem rózsás. Rögzíteni hát, ami nincs, vagyis nyugalmat találni” – fogalmazott Esterházy Péter.

Esterházy

Esterházy Péter a temetésen

Esterházy Péter élete fontos eseményének nevezte, hogy Kertész ágya szélén ült, “és nem tudhattam, tudja-e, ki vagyok, és tudja-e, ő ki. De hogy meghalt, hirtelen annyian ülnek az ágynak a szélén, így óhatatlanul erről is kéne mondanom valamit, de nem akarok rendet vágni az új üldögélők közt, csak megállapítom a tolongást”.

Úgy vélte, a temetés nemcsak arról szól, akit temetünk, hanem azokról is, akik temetnek, rólunk.

“A temetés nem a vége valaminek, hanem a kezdete. Nem az örök életre gondolok, hanem a teendőinkre, amelyeket ránk hagyott a halott. (…) Kertész Imre szövegeit újra és újra kell olvasnunk. (…) Nagy magyar író, akkor is, ha viszonya a nemzettel finoman szólva nem dráma nélküli, nem rózsás. Nem hazudni, rögzíteni hát, ami nincs, vagyis nyugalmat találni. Ezt itt nem kapjuk meg” – fogalmazott Esterházy Péter.

Szavai szerint Kertész Imre nyugtalanságot hagy ránk, múltról, jelenről, jövőről, emberről, istenről, társadalomról, önmagáról, ez az ő nehéz öröksége. “A nyugtalanság új rendjét hozta Kertész a magyar nyelvbe is”.

Orbán Viktor és Lévai Anikó Kertész Imre temetésén. Fotók: MTI, Szigetváry Zsolt

A Nobel-díjas író életének 87. évében, hosszan tartó súlyos betegség után március 31-én hunyt el. A Kertész Imre özvegye által szervezett családi, ám nyilvánossá tett temetésen mintegy háromszáz megemlékező gyűlt össze.

Az írótársak, barátok, tisztelők között, mások mellett megjelent Orbán Viktor miniszterelnök, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, Prőhle Gergely, az Emmi helyettes államtitkára, Navracsics Tibor uniós biztos, Norbert Lammert, a Bundestag elnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Schiffer András, az LMP elnöke, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök, Martonyi János korábbi külügyminiszter és Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

Szerkesztőségünk nevében egy követ helyeztünk Kertész Imre sírjára.

*

A Nobel-díjas író egyik legutolsó nagyinterjúja magyarul a Szombatban jelent meg.

[popup][/popup]