Séta történelmi sírok között

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Közkívánatra újra a felbecsülhetetlen művészeti értékeket őrző Salgótarjáni úti
zsidó temetőben sétálunk, Lajta Béla, Maróti Géza  és más mesterek remekművei között Szegő Dóri vezetésével.

 

A sírkert 1874-es kialakítása után a zsidó gazdasági és politikai elit tagjai kaptak itt sírhelyet. Híres nagyiparos, bankár és kereskedő családok kriptái mellett ismert művészek is nyugszanak a növényzet által szinte dzsungelszerűen körbefont környezetben. 

 

salgotarjaniuti_zsidotemeto_1.jpg

A konzerv- és tölténygyáras Weiss Manfréd, a textiles Goldberger és a cukoriparból meggazdagodott, művészetet gyakorló és pártoló Hatvany-Deutsch család mauzóleumai most sem maradnak ki. De szűk keresztmetszetét vágjuk a bozótnak és adjuk a századforduló művész és politikus-elitjének.

Ez a sírkert a Lehel úti-, és a Váci úti izraelita temetőt váltotta fel. A viszonylag kis terület azonban már a század végére szűkös lett, innentől kezdve már csak a családi sírboltok fogadtak be új halottakat, egyébként csak különleges esetben lehetett ide temetkezni. 1950-ben temettek utoljára a misztikusnak ható temetőbe.

A védetté nyilvánított Salgótarjáni úti temető óriási művészet-, és kultúrtörténeti jelentőséggel bír. Mostanára azonban helyrehozhatatlan károkat szenvedett el a vandál pusztítás, a fosztogatások miatt, Lajta ravatalozójának is csak a romjait találjuk. A síremlékek, az eklektikus-, historizáló és szecessziós stílusban épült mauzóleumok azonban pusztulásukban is gyönyörűek.

Védelmük halaszthatatlan feladat.

Időpont: 2011. október 9. vasárnap, 14:00 óra
Találkozás a temető főbejárata előtt
Budapest VIII. ker., Salgótarjáni út 2.
Megközelíthető a Népszínház utcából a 37-es villamossal
(A sétán a részvétel díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk)

 

[popup][/popup]