Táncestek a Karmelita udvarban

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Jó alaposan körüljárhatjuk a táncművészetet a Nemzeti Táncszínház
sorozata segítségével, mely egészen augusztus 19-ig tart: addig még 15
előadáson vehetünk részt. 

július 26. – augusztus 19.

forrás: est.hu

Jó alaposan körüljárhatjuk a táncművészetet a Nemzeti Táncszínház sorozata segítségével, mely egészen augusztus 19-ig tart: addig még 15 előadáson vehetünk részt. A 2001 óta létező táncművészeti fórum mint minden évben, úgy idén is szabadtéren, gyönyörű környezetben, az egykor a karmeliták kolostoraként működött Várszínház macskaköves udvarában ad helyet a produkcióknak, melyek sorában majd’ minden táncművészeti műfaj felvonul.
 
A tradicionális néptáncot a szteppel, a hiphoppal és a kortárs tánccal, sőt a cirkusszal, a színházzal és a filmmel ötvözi Vári Bertalan társulata, a Varidance, melynek tagjai július 27-én egy válogatással, a Variációkkal állnak színpadra. Másnap Martin György néprajzkutató nyomában járhatunk, aki 1969-ben Erdélyben végzett nagy horderejű gyűjtést – az ekkor készült táncfilmek előtt tiszteleg a Kalotaszeg – Élő Martin Archívum 2., a Honvéd Táncszínház műsora. Július 29-én két egészen más vidék népi táncait ismerhetjük meg (a flamencót és az argentin tangót), méghozzá a Szombat esti láz c. tévéshow-ból ismert Bánhidi Petra segítségével.
 
Augusztus 2-án Gershwin világhírű Kék rapszódiájára adják elő a Budapest Táncszínház táncosai Földi Béla koreográfiáját, melynek témája a férfi-nő kapcsolat sokszínűsége. Másnap ismét az Élő Martin Archívum-sorozat (annak keretében pedig a Mezőség) kerül sorra, de az aktuális műsorhetet követően is számos remek bemutató várja a tánc(előadások) szerelmeseit. A felsorolt produkciók közül pedig szinte mindegyik után közös táncot/táncházat is tartanak!

 

[popup][/popup]