A haszid reggae királya Magyarországon

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Egy igazi zenei csemegében lehet részünk szeptember 5-én vasárnap, este 7 órától a budapesti Syma Csarnokban. Az idei Zsidó Nyári Fesztivál keretében hazánkba látogat a haszid reggae „királya”, Matisyahu Miller és zenekara.

2010. szeptember 5. vasárnap, 19:00 órától

A judaizmus zenevilágát a klasszikus reggae-vel ötvöző művésznek nem csak zenéje, hanem szövegvilági is figyelemre méltó, ami az előadó szerint univerzális értékekről szól.

Első hallásra talán különösen csenghet, hogy egy zsidó származású fiatalember a reggae-hez nyúl, majd azt jól nyakon önti egy kis hip-hoppal, rock elemekkel fűszerezi és még haszid motívumokat is belekever.

Az 1979. június 30-án Pennsylvaniaban született énekes nem-hagyományőrző zsidóként nevelkedett fel. A hip-hop kedvelte, éjjel-nappal a beat-bokszot gyakorolta, egészen addig, amíg ki nem rúgták a középiskolából. Ezután Coloradóba utazott, ahol elmondása szerint először érezte igazán, hogy valamiféle felsőbb hatalom uralja a világot. Innen Izraelbe utazott, ahol beiratkozott egy amerikai iskolába és minden nap zsinagógába járt.

Matisyahu_illusztráció.jpg

„Óriási szellemi élményt jelentett számomra. Ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy felkutassam gyökereimet.” – nyilatkozta az énekes.

Visszatérését követően nagy változáson ment át, Brooklynba költözött és felvette a kapcsolatot a Chábád-Lubavics közösséggel, ahol hagyományőrző zsidóvá vált. Megnősült, zenekart alapított, a reggae-t a haszid zenével ötvözte, majd kiadta koncertalbumát, a hatalmas sikert aratott, King Without a Crownt is tartalmazó Live at Stubb’sot.

Matisyahu, a haszid zsidó reggae-rapper, a kántálást, a rappelést és a reggae-rappelést olvasztja össze.  Legutóbbi albuma, a tizenhárom számot tartalmazó Youth március 7-én jelent meg.

A 13. Zsidó Nyári Fesztivál teljes programja ide kattintva tekinthető meg
Matisyahu honlapja ide kattintva tekinthető meg

[popup][/popup]