Sírpiknik

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Ez a vérbő, (tragi)komikus történet bárhol játszódhat, ahol élők és holtak, csalatások és csalások, vitális özvegyek – nők és férfiak – téblábolnak a maguk bonyolult, és remélhetőleg hosszú öregkora felé.
 

 

Doris – gyászolja 3 éve elhunyt férje emlékét, és örök hűséget ígér neki.
Lucille – viszont nem titkolja, hogy keresi az új lehetőségeket, randevúkat, részben bosszúból, elhunyt férje hűtlenségéért – és részben eltitkolt egyedülléte miatt.

Ida – nehezen szokja meg az egyedül élést, gyermekei felnőttek, és nehezen veszi rá magát a partner-keresésre, amíg nem találkozik Sammel.

Sam – a környék népszerű lakója, a hölgyek kedvence – szintén özvegy és elhunyt felesége temetői látogatása alkalmával találkozik a három özveggyel.

Ida és Sam között barátság, majd később szerelem fejlődik, és ez úgy tűnik, felborítja a “Víg Özvegyek Klubja – Örök Szövetsége”-t. Erről a felborult egyensúlyról, az özvegyek egymással szembeni harcáról, küzdelméről és féltékenységéről szól az előadás rengeteg humorral.

Ez a vérbő, (tragi)komikus történet bárhol játszódhat, ahol élők és holtak, csalatások és csalások, vitális özvegyek – nők és férfiak – téblábolnak a maguk bonyolult, és remélhetőleg hosszú öregkora felé. Bárhol, bármely nyelven könnyen megbillen a sztereotípiák, bejáratott élethazugságok egyensúlya, s kivillan, a pőre magány, az esendőség, a halálfélelem, mint valami ózonlyukon, amit aztán sírva-nevetve befoltoz az életösztön, a szeretet- és szerelemvágy, a vágy a saját, egyedi, bombabiztos közhelyeink iránt. Engem (a nagyszerű színészeken túl) ez érdekelt ebben a darabban, valamint az, hogy meg tud-e szólalni, és miképpen szólal meg magyarul a négy rivális nő és csábítójuk, mit tudnak, illetve mit tudok én, mint a magyar változat írója hozzáadni az ismerős, tehát teherbíró alaphelyzethez. Parti Nagy Lajos.

Rendező: Ilan Eldad
Író: Ivan Menchell
Magyar változat: Parti Nagy Lajos

Színész:
A Nők – Bánsági Ildikó, Takács Katalin, Egri Márta, Margitai Ági
A Férfi – Gálffi László
A fiatal nő – Létay Dóra
Díszlet: Iványi Árpád
Jelmez: Jánoskúti Márta
Producer: Orlai Tibor
Mozgás: Király Attila
Rendezőasszisztens: Lovass Ágnes
 

[popup][/popup]