A zenekar látogatása című Izraeli film vetítése

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A filmet a Vörösmarty ART moziban 2010. május 13-án, csütörtökön, este 6 órától tekinthetik meg az érdeklődők kedvezményes 600 forintos áron a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében.
 

 

Művészetet Kedvelők Délutánja

Az alkotást Magyarországon az egyetemistákból álló amatőr Chet Baker Crew forgalmazza a Helyzetek és gyakorlatok c. pályázat keretén belül. 

Eddig nem találkoztam olyan emberrel, akinek ne tetszett volna az elsőfilmes Eran Kolirin szomorkás vígjátéka, ami tavaly egycsapásra bevette a finnyás cannes-i közönséget és hajszálon múlt, hogy nem indulhatott az idegen nyelvű Oscarért. A sikere az egyszerűségében rejlik: arab és zsidó kisemberek topognak tétován egymás körül, így álmodnak egy furcsa éjszakán át, együtt, a békéről.” (Origo)

Izraelbe érkezik az Alexandriai Rendőrség Díszzenekara, hogy koncertet adjon egy arab kulturális központ megnyitóján. A reptéren azonban nem várja őket senki és nem tudnak kapcsolatba lépni az egyiptomi konzulátussal sem. A vezető és egyben karmester, Tewfiq (Sasson Gabai) irányításával megpróbálnak önmaguk boldogulni, és eljutni fellépésük helyszínére, Petah Tikvába. A nyelvi nehézségek miatt azonban rossz buszra szállnak: a nagyváros helyett a sivatag közepén fekvő, elhagyatott Beit Hatikvában találják magukat. A városból aznap már nem indul több busz, ráadásul szálloda sincsen, ahol az éjszakát tölthetnék. Így hát nincs más választásuk, mint kapcsolatba lépni a helyiekkel.

A film a különböző kultúrák egymás felé fordulását, kapcsolatteremtését és békés egymás mellett élését megvalósítható lehetőségként mutatja be, sajátos humorral és arab zenével fűszerezve. Felhívja a figyelmet arra, amit sokszor figyelmen kívül hagyunk: az előítéletek lerombolására a megismerés lehet a leghatékonyabb eszköz.

A zenekar látogatása a Cannes-i fesztivál zsűrijétől három, az Európai Filmakadémiától kettő, az Izraeli Filmakadémiától nyolc, összesen nem kevesebb, mint 41 díjat kapott!

Írta és rendezte: Eran Kolirin
Főszerepben: Sasson Gabai, Ronit Elkabetz, Saleh Bakri, Khalifa Natour

A rendező a filmről:
“Ez egy nagyon egyszerű film. Nem a politikáról akartam mesélni, hanem hús-vér emberekről, akik ott élnek Izraelben, és ma már szinte semmi nem jut el hozzájuk az arab kultúrából, csak az ellenségeskedés. (…) A zenekar látogatása egy apró film a szerelemről, barátságról, a dolgokról, amik összekötnek bennünket, bárhova is születtünk.


Időpont: 2010. május 13. csütörtök, 18:00 óra
Helyszín: Vörösmarty ART mozi
Pontos cím: Budapest VIII. ker., Üllői út 4.
Belépődíj: 600 Ft.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

[popup][/popup]