Ektar; Justin Adams – Les Triaboliques

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A kortárs, improvizatív kamarazenét játszó Ektar 2002 őszén mutatkozott be a Győrfree zenei fesztiválon

 

Az Ek-tar indiai szó, annyit jelent: egy húr, s a négy muzsikus kifejezésben, melodikus variációkban, ritmikában igyekszik úgy összeolvadni, mintha valóban egy húron játszana.

A brit Ry Cooderként emlegetett gitáros, egyben énekes és producer gyerekkora nagy részét a Közel-Keleten töltötte, ahol az arab zene igencsak megérintette érzékeny fülét. Amikor a hetvenes években hazatért, a punk és a pop ragadta magával, majd ismét más kultúrák dallamai vonzották. Az ősi transzzenéket modern köntösbe öltöztette úgy, hogy közben a tradicionális zene lelke sem csorbult. Justin Adams ma a legjobb és legkreatívabb gitáros-szerzők egyike. Számos zenésszel dolgozott együtt a világzene területén, így Sinead O’Conorral, Natacha Atlassal és Peter Gabriellel. Producerként több zenekart is felkarolt, s a francia LO’JO és a tuareg Tinariwen is az ő kiadásában jelentetett meg albumokat. Jelenleg új formációval koncertezik.

A Les Triaboliques, amelyben Lu Edmonds gitárossal és Ben Mandelson multi-instrumentalistával igyekeznek a legkülönfélébb zenei világokat összekapcsolni, frissen alakult együttes, amely első koncertjét Szibériában adta. A trió a nyugati világot igyekszik bevezetni a sivatagi blues, valamint a török saz és cümbüº, illetve a mandolin és a barizouki hangszerek hangzásainak kavalkádjába.


Időpont: 2009. november 24. kedd 19:30 óra
Helyszín: Művészetek palotája – Fesztivál Színház
Pontos cím: Budapest IX. ker., Komor Marcell u. 1.
Jegyárak: 2000.- 3700.- 4700.- Ft
[popup][/popup]