Liszt és Carl Maria von Weber, kiállítás és rövid koncert a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban tárlatvezetéssel!

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A Művészetet Kedvelők Délutánja ezúttal Liszt Ferenc utolsó budapesti lakására látogat, ahol 1881-től 1886-ig lakott a mester. A múzeum gyűjteménye magában foglalja a mester eredeti hangszereit, bútorait, könyv- és kottatárát, valamint személyes tárgyait. Az intézményben található a magyar és a nemzetközi Liszt-kutatás központja. A tárlatvezetés mellett az akadémia növendéke rövid meglepetés koncerttel várja az érdeklődőket. 

 

Az intézményben található a magyar és a nemzetközi Liszt-kutatás központja. A tárlatvezetés mellett az akadémia növendéke rövid meglepetés koncerttel várja az érdeklődőket.

Liszt Ferenc közvetlen elődei közül Beethovent, Schubertet és Webert értékelte a legnagyobbra. Weber zongoraműveit kora ifjúságától kezdve játszotta és tanította, a „Konzertstück” és az „Aufforderung zum Tanz” („Felhívás keringőre”) kiemelkedő sikerdarabjai voltak virtuóz korszakában.

művészetetkedvelők_weber-liszt.jpg 

 
Amikor először állt karmesterként a pódiumon 1840. január 11-én, Pesten, Mozart „Varázsfuvola” nyitányán kívül Weber „Oberon” nyitányát vezényelte, melyet később (a „Freischütz” /A bűvös vadász/ nyitányával és „Jubelouverture”-vel együtt) zongorára is átdolgozott. Weberben Liszt (mint ezt írásaiban is kifejtette) a német opera egyik megteremtőjét, Wagner előfutárát látta. Egyéb Weber-művek meghangszerelése, átiratai, szabad feldolgozásai mellett jelentős az a kritikai kiadás is, melyet Liszt a stuttgarti Cotta kiadónál jelentetett meg Weber szonátáiból és más zongoraműveiből. E művek éppúgy, mint Liszt Weber-átiratai, a Liszt-növendékek repertoárján is gyakran szerepeltek.
A Liszt Ferenc Emlékmúzeum kiállítása Lisztnek a Weber-életműre vonatkozó sokrétű szellemi reflexióját mutatja be életrajzi kontextusba állítva.

Pontos cím: Budapest VI. ker., Vörösmarty utca 35.  
Teljes áru belépőjegy: 800 Ft,
Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 400 Ft

 

[popup][/popup]