Anne Frank a művészek szemével

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Képzőművészeti kiállítás nemzetközi alkotók műveiből a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Anne Frank születésének 80. évfordulója tiszteletére különleges képzőművészeti kiállításnak ad otthont a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, a kedden nyíló kiállításon hat ország 20 művésze vesz részt mintegy 40 munkával.

 

Anne Frank hollandul írt naplójával vált híressé. Ebben érzékenyen, pontosan, és fiatal kora ellenére nagyon éretten beszéli el, mi mindenen ment keresztül családjával és barátaival a rejtekhelyükön, a nácik elől bujkálva.  Anne Frank a holokauszt „legismertebb áldozata”, „a huszadik század leghíresebb gyermeke”, szomorú-félénk mosolya pedig a huszadik század egyik jelképe.

Anne Frank fotóiból, – amelyek mindenütt a világon a holokausztot jelképezik – számos művész merített ihletet érzései, gondolatai kifejezésére.  A híres képeket széles körben használták az alkotók világszerte – minden művész saját kulturális felfogása és művészi stílusa szerint.

Az Anne Frank a művészek szemével c. kiállításon első alkalommal tekintheti majd meg a közönség az Anne Frank ábrázolásokat tartalmazó, eredeti művekből összeállított gazdag gyűjteményt. Látható lesz a téma rendkívül széles variációja, és az, milyen nagy hatást gyakorolt a kislány fotója az alkotók gondolataira, eszméire, érzelmeire.

20 művész vesz részt a tárlaton Magyarországról, Ausztriából, Hollandiából, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és Izraelből. Kifejezési eszközeik, stílusuk rendkívül változatos.  A kiállítás kurátora Dr. Batya Brutin művészettörténész, az izraeli Beit Berl Egyetem Holokauszt Tanulmányi Programjának igazgatója.

A tárlat 2009. október 6-án nyílik, és október 20-ig lesz látogatható. 

[popup][/popup]