Suzanne Vega, előtte: Dévényi Ádám

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Hihetetlen, de idén júliusban ünnepli ötvenedik születésnapját Suzanne Vega. Két héttel a jeles évforduló után személyesen is gratulálhatunk neki: a zseniális énekesnő július 25-én a Gödör Klub teraszán lép fel!

 

“Ez most egy alkalmas pillanat visszatekinteni és azt mondani: “Itt van, amit csináltam.”- Emlékszik vissza Suzanne Vega, a zenei világ egyik legegyedibb énekese és mesemondója. “Ha középiskolában azt mondod, hogy ez a gyerek (aki technikailag nem tudott énekelni és nem volt nagyon társaság kedvelő) egy 20 éves karriert fog befutni, mint előadó és pop dalíró, senki se hitt volna neked! Én még mindig sokban az a tinédzser lány vagyok a szobámban, azon töprengve, hogyan tudnám a zenémmel összekötni az embereket, szavakban megfogalmazni a vízióimat, s hogy vajon látják-e mások, amit én látok” Még mindig egy borzongató izgalom van bennem ezzel kapcsolatban.”

Neo-folk, modern folk – teljesen mindegy, minek nevezzük azt a műfajt, amivel a kaliforniai születésű Suzanne Nadine Vega a nyolcvanas években berobbant, lényeg, hogy az akusztikus gitárral kísért jellegzetes énekhang tetszést aratott (és arat ma is) világszerte.

 

suzanevega.jpg

Első, Suzanne Vega címet viselő lemeze 1985-ben jelent meg, a világhírt (és néhány Grammy-jelölést) azonban a Solitude Standing album hozta meg neki. Pontosabban az azon található két gigasláger: a Tom’s Diner és a Luka. Előbbi egy New York-i étteremről kapta a nevét, az utóbbi dalnak pedig a témaválasztás a különlegessége: a Luka – a befutott popnótákra nem igazán jellemző módon – a gyermekbántalmazásról szól. Azóta eltelt huszonkét év és öt sorlemez, de Suzanne Vega még mindig a színpadon áll.

Suzannet 5 Grammy-re jelölték, és egy Művészi rendezés díjat kapott 1990-ben. Arról is ismert, hogy ő az “MP3 szülőanyja”, mert a Tom’s diner című dalt használták arra, hogy tökélesítsék az első MP3 pontosságát (hanghűségét).

Suzanne Vega és két zenésze mostanában kontinensünkön portyázik. Ráadásul – sok kollégájával ellentétben – ha már eljön Prágáig, Varsóig, Moszkváig, nem hagyja ki Budapestet sem. Remek döntés.

Suzanne Vega koncertje előtt Dévényi Ádám zenél.

Kapunyitás: 19.00 óra. Jegyek elővételben 4800 Ft-os áron válthatók a Gödör Klub kávézójában, rendelhetők a www.vilagveleje.hu oldalról, illetve országosan a Ticketpro hálózatában. A helyszínen, a koncert napján 5800 Ft-ba kerülnek a jegyek.

Időpont: 2009. július 25. szombat, 19:00 óra
Helyszín: Gödör Klub
Pontos cím: Budapest V. ker., Erzsébet tér

[popup][/popup]