Régi, szelíd esték – kerti beszélgetés Radnóti Miklósról

Írta: A Holokauszt Emlékközpontban - Rovat: Kultúra-Művészetek

Radnóti Miklós élettörténete, sorsa kitéphetetlenül az életmű részévé vált, halálával és utolsó verseivel a magyar holokauszt “arcává” vált, és egyben a saját magyar identitásválasztásához töretlenül hű, magyar zsidóság emblémájává.  

 

2009. május 21. csütörtök, 19:00 óra

 

A beszélgetés tudós-tanár és előadóművész résztvevői megpróbálják sokrétűen bemutatni Radnóti identitásának természetét, összetettségét, és a költő kettős választásait: a katolicizmus és a magyarság melletti együttes, egymástól el nem választható döntését.

A beszélgetés tárgya lesz élet és mű összefonódása – mint tanítási probléma és lehetőség. Radnóti élettörténetének és életművének különböző értelmezései voltak az elmúlt 60 évben – beszélünk tehát arról is, hogyan látják a kerekasztal részvevői az utolsó szakasz nagy verseinek viszonyát a megelőző életműhöz.

Szóba kerül Radnóti Mikós fordítói vonzalma mind a modern francia, mind az antik európai lírához.  Továbbá beszélünk Radnótinak a magyar költészeti hagyományhoz fűződő viszonyáról, és arról, hogy hogyan szólal meg – ha megszólal – a hangja utókorának irodalmában.

A beszélgetés résztvevői:
Bálint András színész, előadóművész
Fenyő D. György irodalomtörténész, tanár
Hosszú Gyula tanár,
Schiller Mariann tanár,
Takács Géza tanár

A beszélgetést vezeti:
Vári György irodalomtörténész, tanár (Holokauszt Emlékközpont)

Időpont: 2009. május 21. csütörtök, 19:00 óra
Helyszín: Holokauszt Emlékközpont belső udvar (rossz idő estén: kávézója)
Pontos cím: Budapest IX. ker., Budapest, Páva u. 39.

Szeretettel várnak tanárokat, diákokat, és minden Radnóti kedvelőt az est szervezői
 

[popup][/popup]