Meghívó a régi pesti Zsidónegyed jövőjét meghatározó eszmecserére

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Mára már egyértelművé vált, hogy az a pusztítással együtt járó, a negyed leértékelődését eredményező átalakulás, ami az utóbbi évtizedben a régi pesti Zsidónegyedben történt, tovább nem folytatható!
 

 

Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a több mint gyanús ügyletekkel kapcsolatos jogi eljárások megkezdése sem eredményezte a korábban kialakult tendenciák megváltoztatását.  Mivel a negyed a világörökség része, a magyar állam 2008 elején majd nyarán az UNESCO-tól is komoly figyelmeztetést kapott a bontások és a nagy tömegű, silány új épületek engedélyezése miatt. A bizonyosság és a figyelmeztetések ellenére azonban minden változatlanul folytatódik.

A 2008 szeptemberében a VII. kerület által elfogadott legújabb Szabályozási Terv, mely a terület jövőjét meghatározza, ma már jogilag is súlyosan kifogásolt alkusorozatra épült és továbbra is a negyedet pusztító, leértékelődését felerősítő irányba hat. A terv nem vette figyelembe az UNESCO szigorú figyelmeztetését és ajánlásait, a budapesti világörökségi területekre vonatkozó megőrzési követelményeket és nem tartalmazza az épületenkénti műemléki vizsgálat elvárásait sem. A Szabályozási Terv elfogadása emellett törvénysértő módon történt. Ezért véleményünk szerint ezt a tervet azonnal fel kellene függeszteni, és az általa gerjesztett folyamatokat azonnal le kellene állítani!

Az ÓVÁS! Egyesület – a Soros Alapítvány támogatásával – alternatív tervet készített a régi pesti Zsidónegyed területére, hogy bemutasson egy másik, a negyed értékeire épülő, hosszú távú felértékelődéssel járó szemléletet, utat, mely egy nemzetközileg is védett negyedhez méltó és megfelel az UNESCO elvárásainak. A tervet „Alternatív gondolatok a zsidónegyedről” címmel a Centrális Galériában állítottuk ki.

A kiállításhoz kapcsolódóan meghívjuk mindazokat, akik dönthetnek arról, hogy a negyed jövőjét ezentúl a korrupció és a jövő felélése helyett a valódi felértékelő folyamatok határozzák meg.

Meghívottak:
Hiller István, oktatási és kulturális miniszter
Dr. Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere
Dr. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke
Dr. Fejérdy Tamás, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkárság vezetője
Verók István, VI. kerületi polgármester
Hunvald György VII. kerületi polgármester távollétében az őt helyettesítő Gergely József alpolgármester

Moderátor:
Váradi Júlia

Időpont: 2009. május 12. kedd, 17:00 óra
Helyszín: Centrális Galéria (OSA  Archívum)
Pontos cím: Budapest V. ker., Arany János utca 32.

Minden érdeklődőt szeretettel vár az ÓVÁS! Egyesület
[email protected]
www.ovasegyesulet.hu
 

[popup][/popup]