Uri Asaf festőművész kiállítása az Újlipótvárosi Klub Galériában

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Uri Asaf festőművész és költő legújabb kiállítását 2009. január 7. és 23. között tekinthetik meg az érdeklődők a XIII. kerületi művészek kiállítótermeként elhíresült Újlipótvárosi Klub Galériában. A kiállítást január 7-én 18 órakor Beke László művészettörténész nyitja meg. 

Az Újlipótvárosi Klub Galéria 1994 decemberében kezdte meg tevékenységét, mely eleinte a XIII. kerület művészeti életére koncentrált, de az évek előrehaladtával nem csupán a kerület, hanem az egész főváros ismert és kedvelt kiállítótermévé vált. A horizont kitágult – hazai és külföldi művészek egyaránt bemutatkoznak itt, és az egyesületté formálódott művészközösség is lehetőséget kap hazai és külföldi tárlatok rendezésére. Tevékenységük túlnyúlik a képzőművészet határain: irodalmi, zenei rendezvényeknek ad otthont az intézmény.

A Galéria soron következő kiállítója Uri Asaf, az 1942-ben Haifán született festőművész és költő, a hazai képzőművészet egyik meghatározó alakja. Uri Asaf 1947-ben telepedett le Budapesten szüleivel. Egyetemi tanulmányait Budapesten végezte, diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karán kapta. Egyetemi évei alatt kezdett el rajzolni és festeni. Kisebb kitérők után a Jeruzsálemi Városháza Művészeti Központjában kezdett tanulni. Mesterei Hédi Tarján és Anatoly Basin festőművészek voltak. 2000-től a Jeruzsálemi Képzőművészek Szövetségének tagja. A festészet mellett írással és fordítással is foglalkozik. Megjelent kötetei:

2001 – Kőhang
2002 – Szándékos lassúsággal
2003 – Gyöngéd planéta
2006 – Festőversek

Uri Asaf képeit és a kép nézőit egyaránt a nyugtalanság és a feszültség jellemzi. Más absztrakt festményekkel ellentétben a kép nézőjében nem az alakok felismerhetetlensége váltja ki a feszültséget, mivel a tárgyak és a személyek egyaránt megőrzik formájukat, hanem azok a mélyről feltörő érzelmek, melyekkel szembesül. Uri Asaf kiállítása 2009. január 7. és 23. között tekinthető meg.

A kiállítás megtekinthető: 2009. január 7-23. között
Helyszín: Újlipótvárosi Klub Galéria (1136 Budapest, Tátra u. 20/b.)
Nyitva tartás: hétköznap 14:00 – 20:00 óráig

[popup][/popup]