A gettó kapuján innen és túl

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Meghívó KönyvESték sorozat 3. beszélgetésére a Holokauszt Emlékközpontban 

 

Meghívó KönyvESték sorozat 3. beszélgetésére a Holokauszt Emlékközpontba

Mitől pezsdülne fel ma ez a városrész? Milyen feltételek mellett költözne vissza oda sok lokálpatrióta, vagy találna új otthonra ott számos jól kereső, fiatal lakó, és nyitna kávéházakat, és létesítene közösségi tereket? Ha modern, világvárosias utcák foglalnák el a klasszicista-romantikus, hajdan hangulatos, de ma már igencsak omladozó házak övezte utcákat? Vagy éppen ellenkezőleg: a világért sem szabadna hozzányúlni a spontán városfejlődés során kialakult, organikus utcahálózathoz, csupán rehabilitálni a tetszhalott környéket?  Hiszen éppen a negyed autentikus hangulata vonzza mágnesként magához a turistákat, a befektetőket és az új város(negyed)alapítókat?

 

Efféle kérdésekről (is) diskurálunk majd a zsidónegyedről megjelent, két új könyv kapcsán.

szubjektív_könyvesték.jpg

Perczel Anna építész és városvédő könyve, a Védtelen örökség a városnegyed megmentése mellett teszi le a voksot. Pest régi zsidónegyede nemcsak a főváros egyik legrégibb és leghangulatosabb városrésze, de Európa nagyvárosaihoz képest is sajátos, egyedülálló helyet foglal el.  Könyvében ugyanakkor nemcsak a negyed említésre méltó épületeit ”katalogizálja”, de megidézi a hely szellemét is: felbukkan itt a hajdan itt élők emlékezetéből sok mitikus figura: írók, boltosok, kézművesek, és az Akácfa utcában bujkáló belsi csodarabbi…  

 

komese_marketing.jpg 

A Kövek Meséi – Irodalmi séták a pesti zsidónegyedben című kötet (MAZSIKE; szerkesztette Deák Andrea, Gyárfás Katalin és Szegő Dóra) kortárs írók képzeletbeli sétái keretében mutatják be a pesti zsidóság történetét.

A kötetbe gyűjtött írások a negyed kulturális atmoszféráját idézik fel – vagy találják ki újra.

 

Pécsi Katalin irodalomtörténész beszélgetőtársai:
Perczel Anna építész, Szegő Dóra szociológus és Benedek István Gábor író

 

Időpont: 2008. november 6. 18 óra
Helyszín: Holokauszt Emlékközpont
Pontos cím: Budapest IX. ker., Páva utca 39.
(A Ferenc körút metrómegállótól 5 percre)


Szeretettel várnak minden érdeklődőt a KönyvESték szervezői

 

[popup][/popup]