Mazsike hanuka és ünnepélyes díjátadó

Írta: Mazsike / Szombat - Rovat: Közösség

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2018-ban is átadta hagyományos hanukai díjait. December 5-én, 18.00-kor a Budapesti Olasz Kultúrintézetben került sor az ünnepi eseményre.

A Mazsike 2018-as díjazottjai

“Az idei hanuka igazi különlegesség a MAZSIKE számára. Duplán ünneplünk. Nem csak a hanuka csodájáról emlékezünk meg, hanem egyesületünk fennállásának 30. évfordulójáról is.

Ez alkalomból a díjak átadása után igazi különleges koncertélményben lesz részünk Snétberger Ferenc, valamint a Muzsikás Együttes és Bob Cohen jóvoltából” – írták a szervezők a beharangozóban.

A díjakat a Mazsike elnökségi tagjai adták át.

  • ÉLETMŰ-kategóriában: Benedek István Gábor írót, újságírónak.

Benedek István Gábor 1937-ben született. Tótkomlóson élt sokáig családjával, melynek ma díszpolgára. 1944-ben Bergen-Belsenbe deportálták. 1957-től az ORZSÉ-n tanult. BIG (mert ezen a „becenéven” is ismert) újságírói pályafutása alatt végigjárta a szakma szokásos lépcsőit. Minden műfajt kipróbált: írt riportokat, tárcákat, vezércikkeket, elemző írásokat. Több ízben kapott nívódíjat a kollégák szavazatai alapján. Tanított, rádiós és TV-műsorban szerepelt, novellákat, dokumentumfilmet, nagyregényt írt. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban elöljárója a Hegedűs Gyula utcai templomkörzetnek és a tavaly a Mazsike keretei között újraindított Füst Milán Páholy munkájában is aktívan közreműködik. (Forrás: Szépírók Társasága)

  • Kultúra-kategóriában két díjat osztottak ki. Elismerésben részesült: a Gólem Színház

2005 tavaszán besétáltam a Fővárosi Bíróság civil osztályára egy kitöltött nyomtatvánnyal a kezemben és beadtam a Gólem Színház megalapításának kérelmét.

– Mi lesz ez? – kérdezte fel sem tekintve papírjaiból az ügyintéző.
– Ez? A Magyar Zsidó Színház lesz! – próbáltam élőszóban is kihangsúlyozni a nagybetűket.
– Mi? – húzta be a nyakát és halkította le a hangját az ügyintéző, pedig nem is ő mondta ki a „zs” betűs szót.
– Ezt most komolyan gondolja?

Nagyon is komolyan gondoltam. És bármennyire is szeretem a komédiát, és fontos számomra és a társulatunk számára a humor, ma még komolyabban gondolom, hogy szükség van színházra; és a Gólem Színházra! (Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője. Forrás: golemszinhaz.hu)

  • Magyar Zsidó Kultúráért másik díjazottja: Győri Márton festő

„Lehet-e magasabb célja a Festészetnek, mint felemelni a tekintetet, valahogy arrafelé, amerre az Örökkévaló hunyorog?” Ezt írta nemrég Facebook-oldalára Győri Márton. Akár ars poeticája is lehetne ez a harminckilenc éves festőművésznek. Számára a festészet a szenvedélyről és a hitről is szól: a színek árnyalatai a létezés örömét hirdetik. Hajók, fák, levelek, utak, ösvények, házak: az elvágyódás és az otthonkeresés örök motívumai vásznain. S talán egyetlen kortárs festő művein sem látható annyi zsinagóga, mint Győri Márton meseszerűen szép olajképein.” (Forrás: 168 óra)

  • Várhegyi György – Magyar Oktatásért díjat Ungvári Tamás kapta

„Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmaznom, mi volt az életem, ennyit mondok: menekültem előre. A pályaváltoztatás- és igazítás a világon mindenütt előny, nekem sokszor a szememre vetették. Holott én sokszor igazítottam. Voltam szerkesztő, dramaturg, műsorvezető a tévében, írtam tudományos könyveket s egy Beatles-bibliát, szekérderékszámra fordítottam regényeket és színdarabokat, vezettem számítógépes céget. A jégkorszakban, amelyikben éltem, az előremenekülés ígérte a túlélést. Így nem értek a nyomomba. Az egyéniségemet a változási képesség alakította.”(Forrás: tamasungvari.hu)

  • Brüll Alfréd díj” – a Magyar Zsidó Sportért díjat Keleti Ágnesnek osztották ki.

A legidősebb, ötszörös olimpiai bajnok, a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője. Az 50-es évek végétől Izraelben él, ahol megteremtette a nemzeti tornasportot edzőként is rendkívül fontos szerepet játszva. Még 97 évesen is aktív életet él Izraelben. (Forrás: wikipedia.hu)”

A Mazsike Zsidó Kultúráért Mecénás Díjat Eppel János, a Porsche Hungária vezérigazgatója kapta, aki a Mazsike határon túli programjainak és kiadványainak támogatója.

Videó a díjátadóról:

Mazsike 30. Születésnap – Hanukai díjátadó … 15.

Hanukai díjátadó és 30. születésnap A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület megalakulásának 30. évfordulója alkalmából, 2018. december 5-én, a budapesti Olasz Kultúrintézetben hanukai ünnepséget és díjátadót tartott, majd ünnepi műsor következett. Köszöntő beszédet mondott Kirschner Péter, a MAZSIKE elnöke. Majd áldást mondott Darvas István, a Bét Jehuda (OR-ZSE) zsinagóga rabbija és meggyújtotta a meghívott vendégek, nagykövetek közreműködésével a Hanukai gyertyákat.

[popup][/popup]