Fesztiválünnep színezüstben – 25. Zsidó Kulturális Fesztivál 2023. szeptember 3-12. között

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

 Hazai és nemzetközi sztárok ünneplik a Zsidó Kulturális Fesztivál negyedszázados jubileumát.

“Emeli az ünnep fényét, hogy sok-sok idei program a zsidó fesztiválra készül. Vagyis eddig még soha nem látott, izgalmas produkciókkal, látványos showműsorokkal ünnepeljük együtt a kultúrát. Szeptember 3-12 között különleges előadásokra hívjuk önöket olyan csodálatos helyszínekre, mint például a Dohány utcai, a Frankel Leó úti és a Rumbach utcai zsinagóga, vagy a Magyar Zene Háza.

A klezmer és jiddis zene kincseitől kezdve a könnyűzenei műfajokon és irodalmi produkciókon át a klasszikus koncertekig igen széles lesz a kínálat. S mivel a 25. jubileum különleges alkalom, így több programunk ősbemutató is lesz egyben.

Ami a zsidó zenét, azon belül a klezmert illeti, természetesen itt lesz velünk a Budapest Klezmer Band; a Sabbathsong Klezmer Band; a klezmer-jiddis számokat is játszó Debrecen Dixieland Jazz Band; a Spinoza Színház produkciójában tapsolhatunk három igazi jiddise maménak: Fenyő Fruzsinának, Klein Juditnak és Váradi Eszter Sárának; föllép a Klezmerész együttes Janicsák Vecával; sőt egy igazi ütős műsort is meghallgathatunk a világhírű Alex Jacobowitz (Németországból) és Szives Márton ütőhangszeres koncertjén. Szefárd motívumokat hallhatunk dzsesszes feldolgozásban a Malek Andi Soulistic koncertjén, amelynek sztárvendége Szulák Andrea lesz; és klasszikus zsidó darabokat adnak elő a csodagyerekekből profi zenésszé vált Kuna testvérek Nógrádi Gergely főkántorral.

Rendkívül különlegesnek ígérkezik az a világpremier, amelyen látványos showműsor keretében lép színpadra egy nemzetközi szupergroup Leonyid Gutkin vezetésével olyan magyar kiválóságokkal, mint Bereczki Zoltán, Gubik Petra, a Kuna testvérek, Müller Péter Sziámi és Pásztor Anna, valamint Victoria Koloszova Ukrajnából.

S ha már külföldi fellépőkről van szó, szeretettel ajánljuk az izraeli Omri Mor zongoraművész és két zenésztársa világzenei koncertjét: a trió a hagyományos amerikai dzsesszt ötvözi európai klasszikus zenével, továbbá brazil, közel-keleti és észak-afrikai dallamokkal. Igazi kuriózumnak ígérkezik a szintén Izraelből érkező Voices of Yemen zenekar koncertje, akik az ősi jemeni törzsi dalok szívből áradó örömzenélését hozzák el hozzánk.

Kihagyhatatlan program lesz a Budapest Sportarénában Dés László nagyszabású duett koncertje, amelynek vendégművészei Básti Juli, Für Anikó, Geszti Péter, Mácsai Pál, Nagy Ervin, Tóth Vera és Wunderlich József.

Egészen biztosan telt házat vonz a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából összeállított koncert, amelyen Csonka András, Falusi Mariann, Kamarás Iván, Koós Réka, Vastag Tamás, Veres Mónika Nika lép a közönség elé a Don Lázi Swingtet kíséretében.

A fesztiválközönség immár ötödik alkalommal tekintheti meg Müller Péter Sziámi „Zsenik a zsiniben” című sorozatát, amelynek mostani koncertjén Sziámi vendége Janza Kata színésznő, musicalénekes lesz Darvas Ferenc zeneszerző, zongoristával, és a világszerte rangos színházi díjakat elnyert Baltazár Színház társulat tagjaival.

Egy zsidó fesztivál Seress Rezső nélkül elképzelhetetlen: a Szomorú vasárnap világhíres slágerszerzőjének alakját ezúttal Fesztbaum Béla színművész idézi meg.

Elfogadta meghívásunkat a rendkívül népszerű színművész, Kamarás Iván, aki az idei Zsidó Kulturális Fesztiválra készülve új, exkluzív műsort állított össze: büszkék vagyunk rá, hogy a Frank Sinatra és kortársainak New York-i világát megidéző koncertjét a művész nálunk adja elő elsőként.

Ami az irodalmat illeti, két klasszikus, Örkény István és Esterházy Péter műveinek találkozását hallhatjuk Lukács Miklós, Máté Gábor és Mácsai Pál felolvasásában.

Új szerepben, énekesnőként lép színpadra Ónodi Eszter színművész, aki a The Open Pub formációval ünnepel velünk az „Amikor összegyűrtük az eget” című albumuk dalaival. De fellép nálunk Balogh Kálmán cimbalomművész a zenészbarátaival; Banda Pál csellóművész, aki Bach szviteket és David Popper egy virtuóz darabját játszik; Mendelssohn művei révén romantikus álmodozásra indulhatunk Korcsolán Orsolya hegedűművésszel és az Anima Musicae Kamarazenekarral; míg Tangómánia címmel Bősze Ádám szórakoztat minket a tangó rejtelmeivel Egy tangó est természetesen mit sem ér, ha nem szól élőben a zene, továbbá nem tangóznak a hölgyek és az urak. Ezen az estén mindkettőre sor kerül, az élőzenét Móser Ádám szolgáltatja majd, a tánclépéseket pedig Serbán Andrea és Szeghalmi Endre (Tangó Libre Budapest) ismerteti meg azokkal, akik kedvet éreznek hozzá.

Ünnepeljenek velünk, tapsoljunk együtt az egyetemes és zsidó kultúrának!” – zárul a fesztivál sajtóközleménye.

Több program és részletes leírások:

www.zsidokulturalisfesztival.hu

[popup][/popup]