Az új undokok? – Egy radikális zsidó civil szervezet

Írta: Czifrik Balázs - Rovat: Közösség

Májusi számunk civil része a Marom Klub Egyesületet mutatja be. A Maromot sokan csak fesztiválszervezőként ismerik, mások valamiféle magukba forduló, fura, alternatív zsidókat tömörítő szervezetként.

Schönberger Ádám, a Marom igazgatója

Április 6-14 között a Marom téli fesztiváljának, a Negyed6Negyed7-nek tavaszira tuningolt változatával állt elő. A fesztivál tárgya most is az úgynevezett régi pesti zsidó negyed és annak kulturális erőtere. Az immár 12 éve működő szervezet a sok látványos siker mellett pl. Bánkitó Fesztivál, nem kevés megütközést is kiváltott, főleg zsidó szervezeti körökben.
A Marom is, a többi fiatal zsidó szervezethez hasonlóan, azokra a zsidó fiatalokra koncentrál, akiknek semmilyen, vagy csak laza kötődésük van saját zsidóságukhoz. A Marom esetében azonban az a nóvum, hogy olyan programokat szerveznek, amelyek a tabukérdések köré csoportosulnak. „Ilyen például a kommunizmus összemosása a zsidósággal kérdés problematikája, vagy a magyar történelmet mint zsidó kérdést közelítettük meg – mondta el lapunknak Schönberger Ádám, a Marom igazgatója. Nyilván ez sok szervezetnél kiverte a biztosítékot, hiszen senki sem szeret kellemetlen kérdéseket kapni, és szerintünk nagyon sokan pont ezért nem vállalják föl a zsidóságukat, mert amikor valakiről kiderül, hogy zsidó, rögtön kellemetlen kérdésekkel sorozzák meg, amelyekre maga sem tud válaszolni, mert a válaszok magán a zsidó közösségen belül is kibeszéletlenek.”
Az igazgató szerint, a Marom egy generációs szervezet, amely a saját generációjának (főleg huszonévesek) problémáira szeretné megtalálni a választ kulturális és társadalmi platformokon egyaránt. A Marom tagjai elsősorban magyarként definiálják magukat és a programok is március 15-től október 23-ig minden magyar történelmi ünnepre reflektálnak, bár ez egy kívülállónak annyira nem látványos, mint a kisebbségi, illetve a zsidó identitású programok.
A Marom szemléletének a közösségi együttműködés az egyik meghatározó része, az egyesület – információink szerint – a zsidó szervezetekkel azonban nem szívesen működik együtt. Schönberger Ádám úgy látja, hogy annak ellenére, hogy a Negyed6Negyed7 Fesztivál során az együttműködés ugyan megvalósul, a Marom ebben a kérdésben mindig nehéz helyzetben volt. „Amit a Marom csinál – állítja Schönberger – az mindig is radikális volt. Éppen ezért az establishmenttel, az intézményrendszerrel szemben alternatívát próbál nyújtani. Mi, amikor nem megyünk el ezekre a megbeszélésekre, akkor egyfajta kritikát fogalmazunk meg. Az intézményrendszer résztvevői évek óta ugyanazokat a köröket járják, és ezzel közel sem szolgálják a fejlődést. Ha viszont mégis elmegyünk egy-egy megbeszélésre, akkor jellemzően a magatartásunk és a policy-nk okán nekünk esnek, és lehet, hogy ezeket nekünk valóban tűrnünk kellene, de ehelyett mi azt tesszük, hogy ha egy beszélgetés vállalhatatlanná válik számunkra, akkor ezekből kiszállunk.”
És hogy mi a Marom radikalizmusának a célja? A zsidó hagyományokhoz képest egy új kortárs zsidó kultúra születését segíteni, ami már másról szól, mint az előző generációk kultúrája, és nyitott társadalmilag. „Ennek az új közegnek – magyarázta Scönberger Ádám – kell megteremtenie azokat az elemeket, amelyekkel felvértezve már könnyebben tud továbblépni a huszonéves generáció akár a vallásos élet irányába, akár a szekularizált életmodell felé.”

Czifrik Balázs

További információk: www.marom. hu, www.negyedhatnegyedhét.com, www.tekerjatora.hu
A Marom szellemi holdudvarába tartozó Dor Hadas vallási közösségre és a Mózes Ház kezdeményezésre következő számunkban visszatérünk.

[popup][/popup]