Átadták a Szochnut Janusz Korczak-díját

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Az elismerést a Szochnut (JewishAgency for Israel) két évente ítéli oda olyan személyeknek, szervezeteknek és aktivistáknak, akik tevékenységükkel előmozdítják a toleranciát és az emberi jogokat, elutasítják a rasszizmust és gyűlöletet. 2022-ben a díjat German Dzsanatlijev hegyi (értsd: kaukázusi) zsidó származású német pedagógus kapta.

Az eseményről a STMEGI, orosz nyelvű zsidó internetes hírcsatorna tudósított. (A felvételen ez a tudósítás 3:20–6:30 között látható.)

(Forrás: Youtube)

Dzsanatlijev a dagesztáni Mahacskalában született, és 1998 óta él Németországban. Mindkét szülője pedagógus, ő pedig két gyermek apja. Az elismerést húsz éves pedagógiai munkásságával érdemelte ki. Azt nyilatkozta, hogy a zsidó népnek nehéz sors adatott, de amint az Jónás könyvében írva van, mindnyájunk kötelessége, hogy kiálljon és büszkén mondja: zsidó vagyok. A Zsidó Hagyomány Intézetében politológiát és világtörténetet tanult, és 2002 óta a zsidó nép történetét oktatja a vezetése alatt működő nürnbergi zsidó közösség ifjúsági központjában. Meggyőződése, hogy a nevelő legfontosabb föladata a történelem tanítása, a hagyományok és kultúra továbbadása, mert ezek nélkül nincs jövő. A gyermeknevelés a csecsemőkorban kezdődik. Nagy jelentőséget tulajdonít elődje, Korczak eszméinek a gyermek és nevelője kölcsönös tiszteletéről, ami elsődleges föltétele a tudásvágynak.

ГЛАВНЫЙ ЗА 7 МИНУТ | Новый вирус в Израиле | Израильтянка – королева красоты

Израильтянка выиграла конкурс красоты в Турции В Израиле обнаружен новый штамм коронавируса Горский еврей получил премию Януша Корчака #Израиль #новости #ПервыйЕврейский STMEGI TV – Первый Еврейский интернет-телеканал. Мы собираем для Вас свежие новости со всего мира, публикуем интервью со знаменитостями, подводим “еврейские” итоги недели и знакомим с недельной главой Торы.

Jichák Hercog izraeli államelnök értékelésében rámutatott, hogy Janusz Korczak élete és halála mindnyájunknak szóló végrendelet. Útmutató arra, hogyan éljünk. Arra emlékeztet, mi történhet velünk, bizonyítja az emberi élet szépségét. Korczak példát mutatott humanizmusból és gyermekszeretetből.

Az 1878-ban lengyel zsidónak született Korczak gyermekorvos, pedagógus és író volt; 1911-ben lett varsói árvaház igazgatója. Nevelési tapasztalatairól rendszeresen számolt be a rádióban. Ettől a tisztségétől az 1935 utáni lengyelországi antiszemita légkörben megfosztották. A náci megszálláskor 1940-ben a 350 ezres varsói gettóba került, ahol 200 fős árvaházat felügyelt. Amikor 1942 augusztusában a gyermekeket a treblinkai haláltáborba küldték, osztozott sorsukban.

Ford: Bassa László

[popup][/popup]