A cselekvés díja

Írta: Goldmann Tamás - Rovat: Közösség

2017-ben a Pécsi Zsidó Hitközség dr. Szántó László Szeretetotthona nyerte el a Twickel – Zichy Mária Terézia Alapítvány által alapított Jószolgálat-díjat az idősekért végzett szociális munka, bentlakásos ellátás kategóriában. A díjazottakról egy vándor fotókiállítás készült, mely a minap érkezett Pécsre. A kiállítás megnyitóján a polgármester mellett, a díjazottak, köztük Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke, a Dr. Szántó László Szeretetotthon vezetője is beszédet mondott, melyet az alábbiakban közlünk.

Goldmann Tamás

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Elnök Úr, Kurátor úr! Kedves díjazottak, vendégek!

Kissé zavarban vagyok, hogy egy pont egy éve megítélt elismerés kapcsán készült kiállítás megnyitója okán kell beszédet mondanom, hiszen annyi minden történt az azóta eltelt egy esztendőben. A Jószolgálat-díj, melyet az általam vezetett Dr. Szántó László Szeretetotthon kapott, identitásunk része lett, s mint ilyen – a minőségi munka, a jó szolgálat – életünk része.

Ennek eredményeképp nagy büszkeségünkre, azóta is folyamatosan kapunk díjakat, afféle hétköznapi elismeréseket, visszajelzéseket. Kiemelnék közülük néhányat, melyek az utóbbi hét pár eseményei csupán.

Múlt hét közepén „hálás ölelés díjat” vehettem át egy elhunyt lakónk lányától, mert nővéreink gondosan ápolták, szeretettel bántak vele, így biztonságban tudta nálunk nagybeteg édesapját. Köszönöm Szilvi főnővérnek és a nővéreinknek.

A „meleg kézfogás puszival díjat” a minap 93 éves lakónktól, Magdi nénitől vehettem át, aki ezzel azt fejezte ki, hogy nagyon jól érezte magát a délelőtti társasjáték közben. Köszönöm Annamarinak és a mentálhigiénés munkatársaimnak a törődős, kreatív energiát, melyet lakóink foglalkoztatásába fektetnek.

A „bizakodó tekintet díjat” egy beköltözés előtt álló jelentkezőtől kaptam, mert kételyeit Edit, a helyettesem barátságosan, megnyugtatóan oszlatta el.

Ezeknek a mindennapi elismeréseknek nagyon fontos állomása volt a Jószolgálat-díj, mely jelezte nekünk, hogy az az út, amit oly sok kétely közepette 2011 decemberében, az intézményt átvételével elkezdtünk, járható és izgalmas.

Éppen egy éve kaptunk értesítést, hogy a különböző szociális területeken áldozatos és példaértékű munkát végzők közül a mi intézményünk lesz díjazott az idős-ellátási intézmény kategóriában, így az akkor készült csoportképeken még szerepelhet a decemberben sajnálatos hirtelenséggel elhunyt mentorunk, barátunk dr. Stark András, a fenntartó hitközség alelnöke, aki odafigyelésével, szeretetével, ugyanakkor kritikus hozzászólásaival oly sokat segített intézményünk és munkatársaink fejlődésében. Nagyon hiányzik nekünk, és most oly jó látni őt itt a fotón, szeretett városának központjában.

Ha a kezdetekről beszéltem, végezetül egy személyes érzést osztok meg Önökkel. Az idősotthon indulásakor mintaként állítottam magam elé egykori munkahelyemet, ahol a kollégák elhivatottsága és a vezető kreativitása különösen erős, számomra nagyon imponáló, jó példa volt. Nagy öröm nekem, hogy most együtt állhatunk itt díjazottként a „Fogd a kezem” Alapítvánnyal, s annak vezetőjével, Szvacsekné Jahn Margittal.

Díjazott társaimnak gratulálok, a Twickel – Zichy Mária Terézia Alapítványnak köszönöm a lehetőséget, további erőt kívánok a munkájukhoz, és köszönöm, hogy meghallgattak.

Pécs, 2018. április 16.

 

Címkék:Dr Szántó László Szeretetotthon, Goldmann Tamás, Pécs, Pécsi Zsidó Hitközség

[popup][/popup]