Zsidó társkeresés – a profi sádhen és kliensei

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Amikor a zsidó szinglik úgy döntenek, komolyan veszik a társkeresést, Aleeza Ben Shalomhoz fordulnak a tökéletes pár megtalálásáért az Egyesült Államokban és Izraelben. Hivatásos sádhen (zsidó társkereső) osztja meg bölcsességeit a Jewish Matchmaking (zsidó társkeresés) című valóságshowban. A sorozat május 3-tól látható a Netflixen.

Jewish Matchmaking | Official Trailer | Netflix

When Jewish singles are ready to get serious, they call on Aleeza Ben Shalom to find their perfect romantic match from across the US and Israel. SUBSCRIBE: http://bit.ly/29qBUt7 About Netflix: Netflix is one of the world’s leading entertainment services with 231 million paid memberships in over 190 countries enjoying TV series, films and games across a wide variety of genres and languages.

Öt gyermeke kilenc és 19 év közötti, és bár Aleeza Ben Shalom egyelőre nem keres nekik párt, néha egyszerűen nem tud ellenállni a kísértésnek. „Amikor találkozunk egy új emberrel, gyakran mondom valamelyiküknek: Na, ez megfelelő jelölt lenne!” – mondja nevetve. „Ilyenkor értetlenül ráncolják a homlokukat, de én azt válaszolom: ‘Nagyon édes és kedves, pont olyan, mint te’.” – szemlézte a hírt a mazsihisz.hu.

Ha létezik olyan, hogy tipikus jiddise máme, akkor Aleeza tízszeresen is az, hiszen ő egyúttal hivatásos házasságközvetítő is. Most pedig úton van afelé, hogy ő lesz a világ leghíresebb zsidó házasságközvetítője a Netflixen futó műsorával, amelyben zsidó párokat próbál összehozni. A Jewish Matchmaker néha szívmelengető, néha pedig teljesen elborzasztó, de végig megunhatatlan néznivaló.

A sorozatot ugyanaz a csapat készíti, mint az Emmy-díjra jelölt Indiai házasságközvetítőt , amely világszerte meglepetéssiker lett.

„Néztem, amikor 2020-ban elkezdődött, és arra gondoltam, hogy a mindenit, csak cseréljük ki a kultúrát és a vallást, és ez máris olyan, mint a zsidó párkeresés” – mondja.

„Aztán arra gondoltam, hogy ha ezt meg tudják csinálni az indiai párkereséssel, akkor a miénkkel is meg lehet”. Valakinek a Netflixnél ugyanez az ötlete támadt.

„Először egy barátomat keresték meg, aki szintén sádhen, ő pedig felhívott, és azt mondta nem akarja ezt csinálni, nem érzi, hogy a kamera szeretné őt. Megadta nekik a számomat, elhívtak egy casting interjúra, és ennyi volt”.

Aleeza egy született tehetség. Nem csak a karizmája van meg ahhoz, hogy a nyolcrészes műsort egyben tartsa, de van egy sor randizási mantrája is – amit rendszeresen ismételget a félénk leendő párkeresőinek.

Aleeza ben Shalom, az ortodox házasságközvetítő

„Az olyan dolgok, mint „randizz velük, amíg meg nem utálod őket” vagy az „egy kapcsolat csak olyan gyorsan halad, mint a leglassabb ember benne”, amiket mondok nekik, a zsidó bölcsességben gyökereznek” – mondja Aleeza. „Csak egyszerűen, közérthető nyelven fogalmazom meg őket, hogy bárki azonosulni tudjon velük.”

A műsor talán a valaha sugárzott legzsidóbb műsor, amelyben felfedjük sokféle oldalunkat – neurózisainkat és furcsa kifejezéseinket.

Vannak vallásos és világi zsidók, fiatalok és idősek, idealisták és cinikusok – akik mindannyian egy sikeres shiduchban reménykednek.

Ahogy az egyik reménykedő fogalmazott: „Csak szeretnék találkozni valakivel, akivel szexelni akarok”.

Aleeza, aki férjével egy zsidó társkereső vakáción ismerkedett meg, szekulárisnak indult, de ma már ortodox, aki mások felett nem ítélkezik.

Azzal kezdi, hogy minden egyes párkeresőtől megkérdezi, milyen értékeket keresnek a partnerükben, majd a vallásosság kívánt szintjét. Frum vagy nem? Tartják-e a szombatot?

Érdekes lesz látni, hogy a nem zsidó világ hogyan reagál a műsorra. Az egyik legszomorúbb jelenet az, amikor két fiatal, akik között vitathatatlanul a legjobb a kémia az összes lehetséges pár közül, úgy dönt, hogy nem folytatják a dolgot, mert vallásilag nem igazán illenek össze.

De akadnak olyan örömteli pillanatok is, amelyek kárpótlást nyújtanak, például, amikor azt láthatjuk, hogy egymás számára korábban idegen emberek egymásba szeretnek.

„Nekem van a legjobb munkám a világon” – mosolyog Aleeza, aki azt mondja, hogy 15 éves házasságközvetítői tevékenysége alatt legalább 200 párt juttatott a hüpe alá. És tud másokról is, akiket a YouTube-on és a Spotify-on keresztül megosztott ötletei inspiráltak.

Még fiatal anyaként kezdett a Soulmate Sinai nevű zsidó online szolgáltatás párközvetítőjeként dolgozni.

A honlapon 500 házasságközvetítő dolgozik, akik mindannyian alapképzést kapnak – a házasságközvetítésről bizonyítványt lehet szerezni -, majd a munka során tanulnak, és a világ minden tájáról származó zsidókat közvetítenek egymásnak. „A brit és a kanadai zsidók különösen jól kijönnek egymással” – jegyzi meg.

Teljes cikk

[popup][/popup]