Zsidó származása miatt bántalmazta lakótársát egy békéscsabai férfi

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Felfegyverkezve folytatólagosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 65 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfival szemben, aki zsidó származása miatt bántalmazta lakótársát.

A Békéscsabai Járási Ügyészség

Az idős férfi 2018. évben költözött be egy békéscsabai szociális intézménybe – írja a Kőrös hírcentrum -, ahol többször is beszélgetett egy hasonló korú férfival, a későbbi sértettel, amely beszélgetések során a sértett zsidó származása és vallása is szóba került. Ezt követően a terhelt visszatérően, változó gyakorisággal – ittas állapotban – a másik férfit vallási meggyőződése miatt többször kigúnyolta és a „büdös zsidó vagy” szavakkal sértegette, amit annak ellenére folytatott, hogy a sértett őt ennek abbahagyására szólította fel.

2019. december 10-én, az esti órákban a terhelt szintén ittas állapotban volt, amikor a közös vacsora során, a vacsoraasztalnál kezébe vett egy kést és azzal megfenyegette a mellette ülő sértettet a „büdös zsidó, úgyis elvágom a torkod” szavak kíséretében, majd felállt és az élet kioltására is alkalmassal eszközt maga előtt tartva azzal hadonászni kezdett. A történtek miatt az intézmény vezetősége másnap közölte a terhelttel, hogy ki kell költöznie.

A férfi erre indulatossá és agresszívvá vált, majd a délutáni órákban az ingatlan konyha helyiségében az idős kora és ebből következő egészségügyi állapota miatt a védekezésre korlátozottan képes sértetthez lépett és – előzetes szóváltás vagy provokáció nélkül – a „megöllek te zsidó” szavak kíséretében hátulról karjával átfogta a nyakát, majd elengedte ugyan a szorításból, de egy alkalommal ököllel orron ütötte – tájékoztatta a Kőrös hírcentrumot dr. Berg Márta mb. főügyész.

Teljes cikk

[popup][/popup]