Zsidó diákokat nem fogad a Louvre?

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Louvre

Egy izraeli egyetemista csoport időpontot próbált foglalni a Louvre-ba és a Sainte-Chapelle-be, tárlatvezetésre. Jelentkezésüket, kapacitáshiányra hivatkozva, mindkét helyszínen elutasították. Amikor más néven próbálkoztak, volt szabad hely. A két párizsi intézményben belső vizsgálat indult.

A Tel-Avivi Egyetem oktatója, Sefy Hendler tizenkét diákjának próbált időpontot foglalni a Louvre-ba és a Sainte-Chapelle-be. Mindkét helyen azt közölték, hogy nincs elég hely a számukra. Másik három dátum megjelölése után ugyanazt a választ kapta a professzor –  írta kedden a Breaking Israel News.  Hendler ezt követően egy fiktív olasz és Abu-Dzabi-beli csoport nevében jelentkezett. Így már pozitív választ kapott – ugyanazokra a megjelölt időpontokra, melyeket korábban elutasítottak az izraeli diákok számára.

„Meglepő volt számomra, hogy egy olyan hely, ahova évente kilenc millió turista érkezik, nem tud fogadni minket. Ráadásul hétköznap szerettünk volna odalátogatni” – mondta Hendler, aki a történtek után megkereste Francois Heilbronnt, a Tel Avivi Egyetem Francia Barátai nevű csoport elnökét.

Heilbronn mindkét intézményt, valamint a francia kulturális minisztert, Fleur Pellerint is felkereste az ügyben. A Louvre részéről úgy nyilatkoztak, hogy a helyfoglalás csaknem teljesen automatizált, és a túl nagy számú megkeresés miatt adott elutasító választ a számítógépes rendszer, viszont az álneves megkeresés idejére már sikerült stabilizálni a helyzetet. A Sainte-Chapelle vezetője elismerte, hogy emberi alkalmazottak kezelik a beérkező megkereséseket, azonban – elmondása szerint – egyenlőre nem derült ki, hogy diszkriminatív okokból utasították el a foglalási kísérletet.

Hendler számára egyértelmű a helyzet ezekkel a magyarázkodásokkal kapcsolatban. „Ha nem engedik be az izraelieket, akkor ez egy diszkriminatív és rasszista lépés. Nem érdekli őket, hogy jobboldali vagy baloldali vagy. Egyszerűen csak nem kellettek nekik az izraeliek” – mondta.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]