Zemmour az “iszlamizálódás veszélyeire” figyelmeztetett – vallási diszkrimináció miatt elítélték

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) úgy ítélte meg, hogy a szélsőjobboldali politikus-publicista, volt elnökjelölt elítélése vallási gyűlöletkeltés miatt jogszerű volt, a francia bíróságok tehát nem sértették a szólásszabadságát.

Éric Zemmour (Forrás: Wikipedia)

Az Euronews tudósítása szerint december 20-i döntésében a strasbourgi bíróság megerősítette, hogy Eric Zemmour francia bíróságokon történt elítélésével nem sérült az Emberi Jogok Európai Egyezményének szólásszabadságról szóló 10. cikke.

Egy 2016 szeptemberében tartott televíziós vitában Zemmour azt állította, hogy a hazájában élő muszlimoknak választaniuk kellene az iszlám és Franciaország között. Figyelmeztetett egész városrészek “iszlamizálódásának” veszélyére, és kijelentette, hogy az iszlám és a dzsihád (az iszlám szent háború) egy és ugyanaz.

A francia bíróságok ezárt “származás vagy vallási identitás miatti diszkriminációra, gyűlöletre vagy erőszakra való felbujtásért” elítélték, és ezt a döntést Franciaország legfelsőbb bírói testülete is megerősítette. Zemmour 2019 decemberében fellebbezett a strasbourgi emberi jogi bírósághoz.

“A bíróság úgy ítélte meg, hogy a kérelmező véleménynyilvánítás szabadságához való jogába való beavatkozás egy demokratikus társadalomban szükséges volt mások jogainak védelme érdekében” – olvasható az EJEB sajtóközleményében, amely megerősítette a francia bíróságok döntését.

Teljes cikk

[popup][/popup]