Washington támogatja az izraeli hadműveletet a Hezbollah alagútjainak felszámolására 

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Washington támogatja az izraeli hadműveletet a Hezbollah libanoni határnál felfedezett alagútjainak felszámolására – közölte John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kedden. 

John Bolton

    “Az Egyesült Államok erőteljesen támogatja Izrael erőfeszítéseit szuverenitásának megvédésére, és felszólítjuk a Hezbollahot, hogy vessen véget az Izrael felé vezető alagutak építésének, valamint tartózkodjék az erőszak kiszélesítésétől” – fogalmazott Bolton, aki Twitter közösségi portálon tette közzé az amerikai álláspontot. 

    A nemzetbiztonsági tanácsadó egyúttal felszólította Iránt is és – ahogyan fogalmazott – Irán “ügynökeit”, hogy “hagyjanak fel agressziójukkal és provokációikkal a térségben”. John Bolton szerint ugyanis ez elfogadhatatlan fenyegetést jelent mind Izrael, mind a térség biztonsága számára. 

    A NATO-tanácskozáson Brüsszelben tartózkodó Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is megvitatta az alagutak ügyét Benjamin Netanjahuval, aki villámlátogatást tett Brüsszelben. 

    Az izraeli hadsereg keddre virradóra jelentette be, hogy felkutatja és felszámolja azokat az alagutakat, amelyeket a Hezbollah libanoni síita szervezet fúrt a határ alatt, hogy esetlegesen támadásokat hajtson végre Izrael ellen. Az alagutakat még azelőtt felfedezték, hogy a libanoni szervezet használta volna. Az izraeli hadsereg meg is kezdte az Északi Pajzs nevű hadműveletet, amellyel felszámolja ezeket. 

    Izrael nem hozta nyilvánosságra, hogy eddig hány alagútra bukkantak.

 

Címkék:Hezbollah, Izrael, John Bolton

[popup][/popup]