“Világszínvonalú koncerttel kezdődik az emlékév”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“A Holokauszt 80. évfordulója alkalmából induló emlékév ünnepi megnyitóján a világhírű Rost Andrea előadásában olyan művek szólalnak meg, amelyeket a díva kifejezetten erre az alkalomra vett repertoárjára. Az est műsorvezetője pedig Stahl Judit lesz.” – fogalmaz a sajtóközlemény.

Rost Andrea (Fotó: Zih Zsolt, MTI)

Rost Andreától hallhatjuk majd ezúttal Ilse Weber, az Osztrák-Magyar Monarchiában született, Aushwitzban mártírhalált halt cseh dalszerző Wiegala c. művét, vagy éppen a Donna, donna c. jiddis dalt, amely a német megszállás alatt álló varsói gettóban működő színház számára írtak 1940-ben. Felcsendül egy gyönyörű, a szabadság utáni vágyról szóló Georg Friedrich Händel ária is a 2024. április 3-án, este 7 órakor a Dohány utcai zsinagóga falai között.

Az előadás fényét emeli továbbá dr. Korcsolán Orsolya, Bécsben élő hegedűművész, akinek felvételeit a világ legrangosabb lemezkiadói, így a Deutsche Grammophon, a Naxos America és a Solo Musica München jelentették meg, akit olyan nemzetközi figyelem kísér, hogy többek közt a TIME, Scene vagy Crescendo magazinok is magasztalták soraikon; Fekete László, aki nemcsak a Dohány utcai Zsinagóga ma már legendás kántora 1989 óta, de világszerte elismert interpretálója a liturgikus zsidó zenének, lemezeit ma már a kántorművészet alapköveiként tartják számon; vagy éppen dr. Nógrádi Gergely, a Frankel Zsinagóga méltán közismert főkántora, aki egyenesen amerikai turnéját megszakítva érkezik Budapestre erre az előadásra.

A koncertet az a közel negyven éve a legmagasabb szinten muzsikáló Erkel Ferenc Kamarazenekar kíséri – Lesták-Bedő Eszter koncertmester művészeti vezetésével –, aminek tagjai többek közt a Budapesti Fesztiválzenekarban is játszanak, és együttműködései Amerikától a Távol-keletig nyomot hagynak a modern zenei kultúrában.

Fellép továbbá Takács Fülöp, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának ifjú szoprán tehetsége, akit Hajzer Nikolett, a Gyermekkar vezetője készített fel erre a különleges alkalomra, illetve a Sirim (Lauder Iskola) és Scheiber Iskola kórusai is, Rév Kata és Klein Judit vezetésével.

A megemlékezést Stahl Judit fogja moderálni, akit nagyon ritkán láthatunk és hallhatunk ilyen szerepkörben: személyes, megrázó, szép történetekkel egészíti ki a lélegzetelállítóan szép zenei műsort, amit Bíró Eszter szerkesztett, s aki egyben az est háziasszonya is.

A koncert előtt dr. Grósz Andor, Mazsihisz elnöke tart megemlékező beszédet, majd dr. Frölich Róbert, országos főrabbi mond imát, amely liturgikus énekeit Fekete László főkántor és Tóka Ágoston orgonaművész szólaltatja meg” – zárul a közlemény.

(További információk: mazsihisz.hu)

A hangversenyen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrációs link:

https://cooltix.hu/event/65f9bf166c42773c2bde37c6

[popup][/popup]