Világháborús centenárium – Emléktáblát avattak Sióagárdi Zöld Mártonnak Szekszárdon

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Sióagárdi Zöld Márton (1864-1946), az első világháborúban harcolt magyar királyi honvéd vezérőrnagyra emlékező táblát avattak kedden Szekszárdon, amelyet a Honvéd Hagyományőrző Egyesület állított a zsidó vallását élete végéig megtartott katonatiszt tiszteletére.

Szakály Sándor

Szakály Sándor

Az emléktáblát Szakály Sándor történész, a Veritas Intézet igazgatója és Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd alpolgármestere leplezte le.
Szakály Sándor beszédében azt mondta: emlékeznI kell azokra a katonákra, akik hitre, születésre, társadalmi állásra való tekintet nélkül úgy érezték, hogy feladatuk nem lehet más, mint a haza szolgálata és védelme.

A történész felidézte: a Szekszárdon, Grünhut Móritz-ként született katonatiszt a dualista Magyarországon először önkéntesként, majd tartalékos tisztként szolgált, és végigharcolta az első világháborút. Kitűnő katonai vezető volt, kiérdemelte a Lipót rend lovagkeresztjét, a harmadosztályú vaskorona rendet és a harmadosztályú katonai érdemkeresztet, 1918-ban nemesi címet kapott – tette hozzá.

Voltak pillanatok, “amikor a haza elfordult tőle” – jegyezte meg. 1944-ben, a német megszállást követően, vezérőrnagyi egyenruhában ment el a zsinagógába, és terítette magára az imaleplet, majd sárga csillagot viselő nővel is beszélgetett Budapesten, az Andrássy úton. A történész ismertetése szerint ezután megfosztották egyenruha-viselési jogától, a nyilas hatalomátvétel után kihallgatásra vitték, ahol egy zászlós felismerte, és “szinte kilopta” a kihallgató helyről.
Friedmann Tamás, a szekszárdi izraelita hitközség elnöke az emlékezésen arról beszélt, hogy Sióagárdi Zöld Márton emléktáblája jelképe annak, hogy “Magyarországon minden embert tevékenysége és nem származása alapján kell megítélni”.

Az emléktáblát mások mellett megkoszorúzta Ranga Ferenc, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke, Horváth Lajos, a Honvédelmi Minisztérium főtanácsosa, Ács Rezső, Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott és Pálos Miklós, a KDNP Tolna megyei elnöke.

[popup][/popup]