Védd a tényeket!

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nemzetközi kampány a holokauszt tagadása és torzítása ellen.

Felmérések szerint húsz európaiból egy még soha nem hallott a holokausztról.

A holokauszt tényeinek az ismeretek hiányából fakadó vagy éppen szándékos torzítása vagy tagadása nem ismer országhatárokat. Ez a jelenség mostanra mindennapi életünk részévé vált. Ezért különösen fontos a holokauszt emlékezetének megőrzése és a történelmi  tények védelme.

A #VéddATényeket kampány 2023. április 16-án, a holokauszt emléknapján indult Magyarországon, egy nemzetközi kezdeményezés részeként.

A kampány az Európai Bizottság, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA), az OSCE/ODIHR, az ENSZ és az UNESCO közös programja, melynek magyarországi partnere a Zachor Alapítvány, és amelynek célja a nemzetközi összefogás a holokauszt emlékezetének hiteles megőrzése érdekében.

A magyarországi kampány a közösségi média felhasználóit kívánja megszólítani, elkötelezni a téma mellett, és figyelemfelkeltő  tartalmakkal segíti elő a probléma megértését, hangsúlyozva a társadalmi szerepvállalás fontosságát.

A holokauszttagadás a holokauszt tényeinek eltorzítása mélyen sérti a vészkorszak áldozatait és túlélőit, emellett veszélyezteti demokratikus értékeinket. A nemzetközi partnerségben elindított kampány minél szélesebb körben kívánja felhívni a figyelmet a téma aktualitására.

A kampány magyarországi megvalósítása lehetővé teszi, hogy az üzenetek magyar nyelven is eljussanak a célközönséghez. A nemzetközi honlap magyar nyelvű adaptációja és az ott megjelenő megosztható anyagok, azok szabad felhasználhatósága mind az érdeklődők szerepvállalását segítik.

A kampány során a hivatalos  Facebook oldal követői hétről-hétre találkozhatnak új tartalmakkal, statisztikákkal és tényadatokkal, melyek eszközként szolgálhatnak ahhoz, hogy az egyes emberek kiálljanak és részt vállaljanak a holokauszt torzítás és tagadás globális folyamatának megfékezésében. (x)

[popup][/popup]