Varsó felszólítja Putyint: Ne használja a Holokauszt Világfórumot politikai játszmákra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Varsó felszólította kedden Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ne használja a jeruzsálemi Holokauszt Világfórumot politikai játszmákra, legyen tekintettel a történelmi igazságra és a második világháború áldozataira.

Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes

 

A Jad Vasem Intézet közreműködésével az auschwitzi koncentrációs tábor 75 évvel ezelőtti felszabadítása kapcsán rendezendő csütörtöki jeruzsálemi fórumról a lengyel külügyminiszter-helyettes, Szymon Szynkowski vel Sek keddi sajtóértekezletén elmondta: Andrzej Duda lengyel elnök jogosan feltételezheti Putyinról, hogy a konferenciát eszközként használja majd Oroszország agresszív aktuálpolitikája támogatására.

Duda január elején bejelentette, hogy nem vesz részt a Holokauszt Világfórumon. A lengyel elnök azért határozott így, mert a szervezők nem tették lehetővé, hogy beszédet mondjon a rendezvényen, miközben a megszólalók között szerepel Putyin is.

Az orosz elnök nemrégiben kétségbe vonta az 1939 augusztusában kötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét a második világháború kirobbantásában. A paktum titkos záradékával összhangban a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én megtámadta Lengyelországot. Az orosz elnök továbbá antiszemitizmussal vádolta a lengyeleket, és arról is beszélt, hogy az 1938. szeptember 29-én Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Franciaország által aláírt, Csehszlovákia szudétanémetek lakta területeit a Harmadik Birodalomnak átengedő müncheni egyezmény megkötése után Lengyelország érvényesítette területi követeléseit az akkori Csehszlovákiával szemben.

Szynkowski vel Sek szerint Andrzej Duda szempontjából “megengedhetetlen lett volna az olyan helyzet, melyben a lengyel állam képviselője rákényszerül hasonló gyalázat meghallgatására”, anélkül, hogy reagálhasson.

Mindez annak ellenére történne, hogy Lengyelország hárommillió zsidó állampolgára a holokauszt áldozata lett, a megszállt Lengyelország területén a németek végrehajtották az európai zsidók holokausztját, a zsidómentő lengyelek pedig a legnagyobb csoportot képezik a Jad Vashem által a Világ Igaza címmel kitüntetettek közül – hangsúlyozta Szynkowski vel Sek, közölve, hogy adott helyzetben Varsót a jeruzsálemi megemlékezésen Lengyelország izraeli nagykövete képviseli.

Putyin kijelentései kapcsán kedden a Politico hírportálon terjedelmes írást közölt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, szorgalmazva: Európának szembe kell szegülnie a 20. századi történelemhamisítással. A második világháború igaz megítélése szerves része az egyesült Európa örökségének, de Oroszország újból azzal próbálkozik, hogy felszabadítónak tüntesse fel a Szovjetuniót, amely “megkönnyítette a náci rezsim feladatát, és maga is egy sor bűntettet követett el” – írja Morawiecki.

Az Európai Parlament tavaly szeptemberi nyilatkozatában egyformán a háború kirobbantójaként kezelte a náci Németországot és a Szovjetuniót.

Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából január 27-én az auschwitzi emlékhelyen is rendeznek nemzetközi megemlékezést, amelyen Andrzej Duda mellett többek között az izraeli elnök vesz részt. (MTI, Lucie Szymanowska)

[popup][/popup]