Válságban az izraeli-amerikai kapcsolatok

Írta: Káply Mátyás/kitekinto.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A nukleáris tárgyalásokat illető véleménykülönbség, valamint Benjamin Netanjahu tervezett márciusi beszéde a Kongresszus előtt rég nem látott mélységbe zúdítják az amerikai-izraeli kapcsolatokat.

Benjamin_Netanjahu_Europress AFP

Benjamin Netanjahu (Fotó:Europress AFP)

Tzipi Livni nemrég menesztett egykori igazságügy-miniszter szerint a stratégiai és biztonsági kapcsolatok romlása Netanjahu számlájára írható. Livni szerint Izrael kapcsolata az Egyesült Államokkal “válságba került”, amelynek fő oka maga Benjamin Netanjahu miniszterelnök személye.Egy interjúban Livni a két állam közti jelenlegi feszültség okát “Benjamin Netanjahu miniszterelnök az amerikai belügyekbe való beavatkozásának” tulajdonította. “Netanjahu aláássa az Izrael és az Egyesült Államok között fennálló stratégiai és biztonsági kapcsolatokat”, fogalmazott az egykori igazságügy-miniszter.

Benjamin Netanjahu március 3-án az amerikai Kongresszusban fog beszédet tartani annak ellenére, hogy Barack Obama amerikai elnök és kormánya ezzel nem ért egyet.

Az izraeli miniszterelnököt John Boehner, az amerikai Képviselőház republikánus elnöke hívta meg Washingtonba, amelyen Netanjahu főleg az iráni nukleáris programmal kapcsolatos veszélyekre kívánja felhívni a figyelmet.

A republikánusok keményebb fellépést várnak a demokrata Obama-kormányzattól Iránnal szemben, ahogy az izraeli miniszterelnök sem nézi jó szemmel az amerikai-iráni közeledést.

Az üggyel kapcsolatban huszonhárom demokrata képviselő fordult levélben Boehner-hez, sürgetve, hogy napolja el a meghívást. “A Kongresszus azon tagjaiként, akik támogatjuk Izraelt, aggódunk amiatt, hogy Ön egy külföldi vezetőt használ fel politikai eszközként az amerikai elnök ellen”, áll a házelnöknek címzett levélben.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]