USA: Közel száz képviselő felhívása az antiszemitizmus ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Kilencvenkét amerikai képviselő szólította fel szerdán levélben Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági minisztert, hogy sürgősen lépjen fel az Egyesült Államokban lévő antiszemitizmus és a belföldi, zsidógyűlöletből elkövetett bűncselekmények ellen – jelentette szerdán a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.  

Az amerikai kongresszus

“A képviselők ismételten felidézték az utóbbi évek antiszemita fenyegetéseit, amelyekkel az amerikai zsidó közösségeknek országosan szembesülniük kellett” – olvasható Brad Schneider képviselőnek a levélhez fűzött közleményében.

A vegyesen republikánus és demokrata párti amerikai honatyák felkérték Mayorkast, hogy a belbiztonsági minisztérium vezetésével dolgozzon ki átfogó stratégiát, kifejezetten a belföldi antiszemitizmus egyre növekvő problémájának kezelésére.

“Csakis a különböző kormányzati szintek és ágak közötti együttműködéssel, országos és egész társadalmi összefogással tudunk fellépni az antiszemitizmus különböző megnyilvánulási formáival szemben, ezzel szavatolva az amerikai zsidó közösség biztonságát” – hangsúlyozták a dokumentumban.

A JewishInsider című amerikai közéleti portál a Rágalmazásellenes Liga (ADL) nem-kormányzati szervezetre hivatkozva felidézte, hogy tavaly rekordszámú antiszemita incidenst követtek el az Egyesült Államokban. A New York-i székhelyű szervezet 1979 óta vezet statisztikát, azóta egyik évben sem volt ilyen magas az incidensek száma.

A képviselők levele szerint “világos, hogy az amerikai zsidó közösség méltán van riadókészültségben”.

A JewishInsider felidézte azt is, hogy tavaly májusban ötvenöt képviselő fordult hasonló kéréssel Joe Biden amerikai elnökhöz az Izrael és a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet közötti tizenegy napos konfliktus nyomán megnövekedett antiszemita indulatok közepette. (MTI)

[popup][/popup]