Ungváry Krisztián szerint Szakály Sándor semmit nem tanult

Írta: Népszava - Rovat: Hírek - lapszemle

“Ha én egy szakkifejezést pontosan használok, és nem úgy fogalmazok, ahogy a számba adják utólag, akkor miért fordulna meg a fejemben?” – reagált a lemondását firtató kérdésre Szakály Sándor a VS.hu-nak adott interjújában. 

Szakály Sándor

Szakály Sándor

Emlékezetes, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója sajátos történelemszemléletét megdöbbentő mondattal illusztrálta még januárban. Az MTI-nek azt mondta, a Magyarországra menekült mintegy 20 ezer zsidó 1941-es Kamenyec-Podolszkba történt deportálása “inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal, ide toloncolták ki”.

A Mazsihisz e mondata miatt a menesztését követelte, vezető történészek pedig tiltakoztak.

Szakály, aki szerint a működő történelmi intézetekhez képest a Veritasnak “kicsit más szellemiséget kell képviselnie”, a portálnak most azt mondta, “félreinterpretálták” mondatait. Szerinte “minden esetben” az idegenrendészet dolga volt olyan emberekkel foglalkozni, akik Magyarország területére “idegenként” érkeztek.

“Nem azt mondtam, amit a számba adtak, hogy a holokauszt egy idegenrendészeti eljárás volt, hanem hogy ezeknek az embereknek a kiutasítása az országból egy idegenrendészeti eljárás keretében folyt” – mondta, hozzátéve: deportálás szerinte azért nem lehetett, mert a magyar hatóságok nem tudták, mi történik velük.

Szakály itt is megkövette azokat, akiket megbántott a mondataival. Mint mondta, szerinte 1944 előtt Magyarország ellenállt minden olyan törekvésnek, amit a zsidósággal szemben a németek megfogalmaztak.

“Megütközéssel látom, hogy semmit nem tanult, jegyzett meg Szakály Sándor abból, ami ennek a vitának a tartalma” – reagált a Népszavának Szakály újabb kijelentéseire Ungvári Krisztián történész, akit a Veritas vezetője név szerint is említett az interjúban, mondván: Ungváry minden alkalommal azt mondja, hogy feltételezhetőleg tudniuk kellett a deportálásokról a hatóságoknak, “de a történelemben különbséget kell tenni feltételezések és tények közt”.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]