Újraindítja Tel-Aviv és Budapest közötti járatait az El Al

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Augusztus 19-től hetente négy járattal visszatér Budapestre az El Al.

Az El Al járatai hetente négy alkalommal, hétfőnként, csütörtökönként, péntekenként és vasárnaponként repülnek a Ben Gurion és a Liszt Ferenc repülőtér között augusztus 19-től – adta hírül Váradi János, az izraeli légitársaság magyarországi képviselője.

Az útvonalon Boeing 737-800 típusú repülőgépeivel közlekedik majd az El Al, a járatok helyi idők szerint LY 2365 számmal 12:05-kor indulnak Tel-Avivból, majd 14:25-kor landolnak Budapesten, ezt követően LY 2366-os számmal 15:40-kor szállnak fel Ferihegyről, és 19:50-kor érkeznek vissza bázisukra.

A járatok újraindítását azt követően jelentette be a légitársaság, hogy a múlt hét végén a magyar kormány ismét módosította a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. számú rendeletét. Eszerint egy 72 óránál nem régebben elvégzett, negatív eredményű PCR-teszttel be lehet utazni Magyarországra számos unión kívüli országból, így Izraelből is.

Izraelbe azonban külföldi állampolgárok nem léphetnek be.

Ahogy Váradi János az ujkelet.live-nek kifejtette:

“A magyar kormány sok ország tekintetében enyhítette a beutazási szabályokat, így negatív PCR teszttel jöhetnek végre az izraeli turisták is. Mivel az El Al utasainak többsége izraeli turista, ez lehetőséget teremt, hogy újraindítsuk járatainkat Budapestre.”

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium vasárnap közzétett, frissített utazási irányelvei szerint az izraeli állampolgárok mindössze három országból térhetnek vissza anélkül, hogy kötelező karanténba kellene vonulniuk.

Az új irányelvet a Kneszet alkotmány, jogi és igazságügyi bizottsága hétfőn vitatja meg és az Egészségügyi Minisztérium reményei szerint – hasonlóan az eddigi folyamatos frissítésekhez, a kibővített lista elfogadása sem fog különösebb gondot okozni.

Az egészségügyi tárca új irányelvei szerint az országokat három kategóriába sorolják

– sárga országok: az alacsony vírusfertőzési aránnyal rendelkező országok, az onnan érkezőknek mindössze 24 órára vagy a negatív teszteredmény megérkezéséig kell karanténba menni;

– narancssárga országok: ahol magasabb a COVID-arány, az onnan érkezőknek egy hétig karanténban kell maradniuk;

– vörös országok: ahova az izraelieknek tilos az utazás, kivételt képez ha a kormány utazási bizottságától külön engedélyt kapnak.

Augusztus 16-tól kezdődően sárga jelzésű országnak számít: Ausztria, Ausztrália, Hong Kong, Magyarország, Tajvan, Moldova, Új -Zéland, Kína, Szingapúr és Csehország.

Ezen országok közül azonban csak három – Ausztria, Csehország és Moldova – engedélyezi az izraeliek beutazását.

Magyar–izraeli kettős állampolgárok beutazhatnak Magyarországra.

vörös jelzésű országok listája: Bulgária, Brazília, Grúzia, Mexikó, Spanyolország és Törökország lesz.

Az összes többi ország – beleértve az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot – narancssárga jelzésűnek számít.

Azok az izraeliek, akik nem rendelkeznek zöld igazolvánnyal – azaz nincsenek beoltva, vagy nem gyógyultak fel a koronavírusból, kivétel nélkül karanténba kényszerülnek.

[popup][/popup]