Újabb díjak a Hajnali láznak

Írta: mixonline.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Magyar sikerrel zárult a filmzenei fesztivál Pármában: Pacsay Attila nyerte a „Violetta d’Oro” fődíjat Gárdos Péter Hajnali láz című filmjének zenéjéért. Képünkön jelenet a filmből.

Jelenet a filmből

Jelenet a filmből

Szeptember végén tartották a filmzenék nemzetközi fesztiválját az olaszországi Pármában. A 31 filmet felvonultató seregszemle fődíját, az Arany Hegedűt a nemzetközi zsűri Pacsay Attilának ítélte a Hajnali láz című Filmalap támogatással készült alkotás zenéjéért.

Gárdos Péter filmje a fődíj mellett Seregi László munkájának elismeréseként az operatőri díjat is elnyerte. A díjakat Pacsay Attila személyesen vette át Pármában (képünkön).

Pacsay Attila nemzetközileg jegyzett zeneszerző kezdetben animációs filmekhez írt zenét, többek között az Oscar-jelölt Maestro című magyar alkotáshoz. Első amerikai mozifilm felkérést, a Six Dance Lessons in Six Weeks (Hat hét, hat tánc) című film zenéjét és betétdalait, 2013-ban kapta meg. A Broadway siker feldolgozás főszerepében a legendás amerikai filmcsillag Gena Rowlands szerepelt Zsigmond Vilmos kamerája előtt.

Pacsay Kertész Mihály korai némafilmjéhez, A tolonc-hoz egy évszázaddal a film elkészültét követően új zenei kíséretet komponált 2014-ben.

Gárdos Péter legutóbbi filmjében, a Hajnali láz-ban saját szülei találkozásának és minden akadályt legyőző szerelmének igaz történetét dolgozta fel, kettejük ötven év után előkerült levelezése alapján. A második világháború utáni Svédországban játszódó romantikus film a borzalmakon is túljutni képes, szenvedélyes élni akarás megható és csodálatos példázata.

A Hajnali láz főszerepeit Schruff Milán (Kalandorok) és Piti Emőke alakítják, az idős édesanyát Izrael egyik vezető színésze, Gila Almagor kelti életre.

A film alapjául szolgáló azonos című, először 2010-ben megjelent szerelmes regényt a világ legfontosabb könyvkiadói is felfedezték, világsiker lett, és mindeddig harminc nyelvre fordították le. A megfilmesítés a Tivoli Filmben készült svéd és izraeli partnerekkel, producere Szekeres Dénes volt. Seregi László operatőr, Pacsay Attila zeneszerző és Horgas Péter látványtervező volt Gárdos alkotótársa a film elkészítése során.

Gárdos Péter Hajnali láz című filmje tavasszal elnyerte a legjobb dráma díját a Cinequest filmfesztiválon a kaliforniai San Joséban, majd a Los Angeles-i zsidó film fesztivál közönségdíját dráma kategóriában. Nemrég pedig a legjobb rendező díját a Várnában megrendezett „Love is Folly” című nemzetközi szerelmesfilm mustrán.

 

[popup][/popup]