Új tantárgy a román iskolákban: “A zsidók története. A holokauszt”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A román kormányfő szerint egy állam szilárdsága az adott társadalomban tapasztalható antiszemitizmus, idegengyűlölet, diszkrimináció és rasszizmus szintjén is lemérhető, éppen ezért az államnak nem szabad eltűrnie az ilyen megnyilvánulásokat, illetve az interneten terjesztett gyűlöletbeszédet és összeesküvés-elméleteket sem.

Marcel Ciolacu román kormányfő a tananyag bevezetéséről szóló tájékoztatón

Marcel Ciolacu a román kormány székházában megrendezett keddi rendezvényen beszélt erről, amelyen a kétkamarás parlament házelnökei, kormánytagok, oktatók és diákok képviselői, valamint a romániai zsidó hitközség vezetői vettek részt abból az alkalomból, hogy a 2023-24-es tanévtől kezdődően a romániai középiskolai és szakoktatási keretterv közös törzsének részeként bevezették “A zsidók története. A holokauszt” című új tantárgyat.

A miniszterelnök kifejtette, hogy a fiatalokat a hazaszeretet szellemében kell nevelni, de ehhez a történelem sötét fejezeteinek és hibáinak megismerése is hozzátartozik, hogy azok ne ismétlődhessenek meg. Az új tantárgy bevezetése szerinte pártok feletti, össztársadalmi akaratot tükröz a holokauszttal kapcsolatos oktatás előmozdítására, valamint a fiatalok és a társadalom egészének ellenálló képességét erősíti az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a diszkrimináció és a diszkrimináció által jelentett veszélyekkel szemben.

Marcel Ciolacu arról biztosította európai és nemzetközi szövetségeseit, hogy Románia továbbra is megbízható partner marad az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben.

Ligia Deca oktatási miniszter beszédében kifejtette: a másság tiszteletét, a népek közötti béke megbecsülését, az emberi jogok tiszteletben tartását csakis oktatás révén lehet átadni az ifjabb nemzedékeknek. Bejelentette: a 2025-26-os tanévtől kezdődően a zsidók történelmének oktatása mellett a romániai kommunizmus történetét is beiktatják az országos tantervbe, választható tantárgyként pedig a romák történelméről, rabszolgasoráról és deportálásáról is tanulhatnak majd az általános iskolások és a gimnazisták.

A román parlament 2021 őszén hozott törvényt arról, hogy a középiskolai tanterv részeként bevezetik “A zsidók története. A holokauszt” című új tantárgyat. A román állam csak a 2000-es évek elején, az ország NATO-csatlakozása előtt, amerikai nyomásra ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó megöléséért az 1941-44-es időszakban. A bukaresti vezetők korábban tagadták a romániai holokausztot, és kizárólag Magyarország felelősségét hangoztatták az észak-erdélyi területekről deportált zsidók vonatkozásában.

A második világháború előtt, az 1930-as népszámláláson 450 ezer zsidót írtak össze az akkor 14,3 millió lakosú Romániában. A holokausztot túlélő romániai zsidók túlnyomó része a kommunizmus és főleg a Ceausescu-diktatúra idején, illetve közvetlenül utána kivándorolt. A legutóbbi népszámláláson 2378-an vallották magukat zsidónak Romániában. (MTI)

[popup][/popup]