Új baloldali pártot hozott létre Izraelben a Munkapárt és a Merec

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben Demokraták néven vasárnap egyesült a szociáldemokrata Munkapárt és a baloldali liberális Merec párt.

Jair Golan (Fotó:Tomer Neuberg/Flash90)

Az Izrael két baloldali pártját egyesítő politikai mozgalmat a Munkapárt korábbi előválasztásán győztes politikusa, Jaír Golán fogja vezetni. Az egyezményt a két párt tárgyalódelegációja vasárnap írta alá.

A Demokraták parlamenti képviselőit demokratikus előválasztásokon fogják megszavazni a párt tagjai, és megállapodtak abban is, hogy a Merec képviselője kerüljön a Munkapárt jelenlegi listájának minden negyedik helyére. Hasonló mértékben, a hivatalok negyedét kapják a Merec párt tisztviselői az új párt intézményeiben is.

“Eltérően a múlttól, ez nem egy “technikai blokk”, hanem egy történelmi lépés, amely végre egyetlen nagy és egységes pártot, egy liberális-demokrata cionista pártot hoz létre, amely az izraeli közélet jelentős részének politikai otthonként szolgál majd” – határozták meg közleményükben.

A 2022 november 1-jén megtartott legutóbbi izraeli parlamenti választásokon a Merav Michaeli vezette Munkapárt négy mandátumot szerzett meg a százhúszból, a Merec pedig nem kapott elég szavazatot a bejutáshoz. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]