Trump alaposan kiosztotta a médiát, és egy ortrodox zsidó újságírót is leteremtett

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Donald Trump szerint a hamis híreket közlő média nem a Fehér Ház, hanem az amerikai nép ellensége. Az amerikai elnök egy ilyen tartalmú Twitter-bejegyzésben fejtette ki véleményét pénteken az amerikai média egy részéről.

Donald Trump a csütörtöki sajtókonferencián

“A hamis híreket közlő média (a kudarcos New York Times, a CNN és az NBC) nem az én ellenségem, hanem az amerikai népé. BETEG DOLOG” – írta, utóbbi kifejezést csupa nagybetűvel.

A bejegyzést aztán törölték, majd negyedórával később az elnök újabb változatot tett közzé, bővítve a korholt médiumok körét. “A hamis híreket közlő média (a kudarcos New York Times, az NBC, az ABC, a CBS és a CNN) nem az én ellenségem, hanem az amerikai népé” – olvasható az új változatban, amelyben már az ABC és a CBS televízió is szerepel.

Ennek előzménye, hogy az elnök több mint egyórás csütörtöki sajtókonferenciáján többször és több újságíróval is közölte negatív véleményét róluk, vagy egyszerűen leintette őket. A CNN tudósítójával ezúttal is közölte, hogy a tévécsatorna “hamis híreket” közöl, az angol BBC tudósítójával pedig, amikor felállt és megmondta, melyik médium képviselője, Trump közölte: “na, újabb szépség”.

Az egyik ortodox zsidó lap tudósítójára, aki az Egyesült Államokban szerinte terjedő antiszemitizmusról faggatta és a válasz után újból szólásra jelentkezett, ráripakodott, majd felszólította, hogy üljön vissza.

Holott Jake Turx, az ortodox zsidó újságíró mindent megtett, hogy tisztázza: semmiképpen nem vádolja az elnököt és környezetét antiszemitizmussal, és pozitív utalást tett az elnök zsidó hitben nevelt unokáira. Ezután kérdezett rá azokra az aggasztó fejleményekre, amit egyebek közt a zsidó intézményeknek küldött több tucatnyi bombafenyegetés is jelez. Az akkorra azonban már eléggé feldühödött elnök, amint meghallotta, hogy a kérdés az antiszemitizmusra vonatkozik, nem tudott különbséget tenni személyes és általános aspektusok között, és magára vette a vádat.

Az eset hamarosan végigfutott a világhálón, Jake Turx egy rövid időre ismert médiaszemélyiség lett, és ismét megpróbálta elmagyarázni: sok tekintetben támogatja az elnök politikáját, és kérdése semmiképpen nem volt személyes jellegű.

Trump elnök még a hét elején “A fősodrú média megbízhatóságának felmérése” címmel 30 kérdésből álló kérdőívet küldetett híveinek e-mailben, hogy felmérje, mi a véleményük a sajtóról. Ebben konkrétan rákérdezett egyes televíziók, köztük a CNN vagy a Fox tudósításaira, s arra, vajon melyik, médium mennyire tisztességesen tudósít róla.

 

[popup][/popup]