Trócsányi igazságügyminiszter nem támogatta volna a Hóman szobrot

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Trócsányi László igazságügy-miniszter MTI-nek adott minapi nyilatkozatában hangsúlyosan utalt a Hóman Bálint rehabililitációjával kapcsolatban zajló vitára.

Trócsányi

Trócsányi László igazságügyminiszter

A miniszter Hóman Bálint néhai kultuszminiszter Székesfehérvárra tervezett szobrával kapcsolatban jelezte: a szobor pénzügyi támogatásáról a jogelőd minisztériumban, minisztersége előtt született döntés, az ő hivatali idejére az ügy “technikai bonyolítása” esik.

“A magam részéről – mint jogtudománnyal foglalkozó ember – tartózkodnék Hóman Bálint sok szempontból ellentmondásos pályájának sommás megítélésétől. Miniszterként és egyetemi tanárként is úgy gondolom, hogy Hóman Bálint tudományos és politikai életpályájának értékelése elsődlegesen a magyar történettudósok feladata, amelyet most aktuálissá tesz Hóman ez évi bírósági rehabilitálása, illetve akadémiai tagsága helyreállításának ismételt napirendre kerülése. Mindezekre figyelemmel azt mondhatom, hogy magam a szoborállítás minisztériumi pénzügyi támogatásáról nem hoztam volna pozitív döntést” – jelentette ki.

[popup][/popup]