„Történelmi fordulat a régióban” – Az izraeli vezérkari főnök Marokkóban tárgyalt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli vezérkari főnök hazatért Marokkóból.

Az izraeli vezérkari főnök Marokkóban

Aviv Kochavi tábornok, az izraeli véderő vezérkari főnöke helyi katonai vezetőkkel találkozott, zsidó emlékhelyeket látogatott Marrákesben, és marokkói kollégáit izraeli látogatásra hívta meg.

A maga nemében egyedülálló eseményt elutazásakor Kochavi „történelmi fordulatnak” nevezte a Közel-Keleten.

A két ország között már több évtizede folyik titkos együttműködés katonai vonalon, aminek keretében Izrael drónokat, rakétaelhárító rendszereket és kiberfegyvereket szállít Marokkónak, de a kapcsolatok hivatalosan 2020-ban normalizálódtak.

Kochavi programja kedden kezdődött, amikor magas rangú biztonsági tisztségviselőkkel: Abdellatif Loudiyi védelmi miniszterrel és Belkhir El-Farouk vezérőrnaggyal tárgyalt és katonai delegációt hívott meg izraeli látogatásra.

Kochavi marokkói kommandót látott vendégül a több nemzet részvételével 2021. júliusában Izraelben tartott hadgyakorlaton, ott volt Rabatban, amikor 2022. márciusában felvették a közvetlen katonai kapcsolatokat, a múlt hónapban pedig egy évre szóló együttműködési programot írt alá.

Ezután Kochavi ellátogatott Marrákes zsidónegyedébe. Az al-Azama zsinagógában közös imán vett részt a helyi közösség tagjaival, akik között a jom kippur háború résztvevői is voltak. Az ősi zsidó temetőt a helyiek gondozzák.

Kochavi a marrakesi zsinagógában

Közben Rabat erőfeszítéseket tesz a palesztinok helyzetének javítására. Marokkó kulcsszerepet játszott abban, hogy a Jordániába vezető Allenby hidat egész napra megnyitották a palesztinok számára. Ezt Joe Biden amerikai elnök jelentette be izraeli látogatása alkalmával.

Marokkó egyike volt annak a négy országnak, amelyek az Ábrahám-egyezmények keretében két éve normalizálták kapcsolatukat a zsidó állammal. (A másik három az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán volt.) Két izraeli légitársaság a múlt évben rendszeres járatokat indított Tel-Aviv és Marrákes között. 2020 óta izraeli hivatalos személyek tettek látogatást az észak-afrikai királyságban.

2021 novemberében Beni Gantz hadügyminiszter hivatalos marokkói látogatáson írta alá a két ország közötti biztonsági együttműködési szerződést, Jair Lapid külügyminiszter pedig 2003 óta az első magas rangú izraeli diplomataként járt a királyságban.

A Haarec cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]