Történelmi csúcson a melegek elfogadottsága Magyarországon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyarok többsége nem szeretné, ha a kormány döntené el, hogy mit tanítanak az iskolákban szexuális nevelés keretében, és azt is támogatják, hogy a fiatalok halljanak a szexuális és nemi kisebbségekről – derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített.

Fotó: Budapest pride.hu

A kutatásból – melyről az AI honlapja tudósít – kiderül, hogy a megkérdezettek 46%-a ismer személyesen az LMBTQI közösséghez tartozó embert, és 73% elutasítja azt az… állítást, hogy a meleg és leszbikus emberek megrontanák a gyermekeket. A felmérésből az is kiderül, hogy a társadalom többsége (74,5%) szerint engedni kellene, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket és nevüket az irataikban. A házassági egyenlőséget 59% támogatja, míg 69% szerint az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők. Két évvel ezelőtt, 2019-ben az azonos neműek házasságát még csak 33% támogatta.

„A kutatásunk is megerősítette, hogy a magyar társadalom sokkal elfogadóbb, mint a kormány. A hazug és gyűlöletre építő politikának nincsen társadalmi többsége, ezért is fontos, hogy mindenki kiálljon az LMBTQI emberekért, és ne engedjen a gyűlöletnek.” – mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

A közvélemény-kutatásban hangsúlyosan szerepelt az iskolai nevelés témaköre. Ezekben a kérdésekben is bőven többségben vannak a kormányzati propagandát ellenzők. 66% szerint helyes, ha az iskolai tananyag része, hogy a fiatalok hallanak a szexuális kisebbségekről, 82% szerint a fiatal életkorának és érettségi szintjének kell eldönteni, mikor és hogyan hall a témáról. Az is világosan látszik, hogy a társadalom elsöprő többsége, 83%-a nem hiszi el azt az abszurd állítást, hogy valaki meleggé válna attól, ha az iskolában hall a témáról.

Az is kiderül, hogy a megkérdezettek 90%-a szerint az iskolákban biztosítani kell az életkornak megfelelő szexuális nevelést, és nem a kormánynak, hanem a szülőknek és a tanároknak kell eldönteniük, hogy mit tanítanak ebben témakörében (86% értett egyet ezzel az állítással). Annak a kormányzati intézkedésnek sincs társadalmi támogatottsága, hogy az állam döntse el, mely szakértők és szervezetek tarthassanak például iskolai zaklatással, bántalmazással kapcsolatos képzéseket; a megkérdezettek 85%-a szerint a tanároknak szabadon, saját belátásuk szerint kellene dönteniük abban a kérdésben, hogy kinek a segítségét veszik igénybe.

Teljes cikk

[popup][/popup]