„Törekedni fogok a jó kapcsolatokra a kormánnyal és a zsidó közösségen belül”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Dr. Grósz Andor a Zsidó Világkongresszus által szervezett látogatás keretében Izraelben tartózkodik, ennek kapcsán írt a Jerusalem Post cikket az új elnökről.

Grósz Andor a Mazsihisz dísztermében

A cikket magyarul a kibic.hu ismerteti.

Mint írják Grósz Andor Győrben született 1951-ben a háború után. Zsidóként nevelték fel, szorosan kötődött zsidóságához, hagyományaihoz és szokásaihoz. A holokauszt során mintegy 5000 zsidót deportáltak szülővárosából. Grósznak 50 családtagja halt meg a holokausztban, csak az apja maradt életben.

Grósz 2007-ben költözött Budapestre, és azóta is ott él. Két lánya van, akiket szintén zsidóként nevelt, beleértve a vallási szokásokat, a szombatot és a hagyományos zsidó ünnepeket.

A jpost a neológiát a zsidóság liberális modernista irányzataként írja le, amely a magyarországi zsidók többségét képviseli, és amely gyakorlatilag a nemzetközileg elterjedtebb konzervatív/maszorti zsidó mozgalommal rokon. A jpost cikke kitér arra, hogy a neológ zsidóság alkotja Magyarországon a legnagyobb vallásos zsidóságot, azonban a magyarországi zsidók többsége világi.

Grósz a Zsidó Világkongresszuson is hangsúlyozta azt, amit a megválasztásakor: fő célja a magyarországi zsidó közösség vallási jellemzőinek erősítése, valamint a magyarországi zsidók megszólítása, hogy azok vallásilag és kulturálisan kapcsolódhassanak Izraelhez.

„Az első lépés az, hogy rendezzük a sorainkat, és békét teremtsünk a közösségen belül” – mondta Grósz. „Egy konstruktív és kulturált gondolkodásmód kialakítása a közösségben és mindenki felé.”

Grósz itt is kifejtette, hogy békés kapcsolatot szeretne a magyarországi zsidóság különböző irányzatai között.

„A kapcsolatok normalizálását és az egymás iránti kölcsönös tiszteletet akarom” – mondta.

Grósz Andor hangsúlyozta a kongresszuson, hogy törekedni fog a kormánnyal való pozitív kapcsolatra. Elmondta, hogy az elmúlt években nézeteltérések voltak a Mazsihisz és a kormány között.

A Mazsihisz jelenleg a Szeretetkórház újjáépítésén, valamint az egyetemen belüli és a zsidó fiatalok oktatásán dolgozik. A következő években két zsinagóga építését is tervezik. A Magyar Állam megígérte, hogy segíteni fognak, és a közösség is támogatni fogja őket.

Teljes cikk

*

A Mazsihisz elnöke Jeruzsálemben a Zsidó Világkongresszus (WJC) vezetőivel és politikusokkal tárgyalt az Izrael fennállásának 75. évfordulója alkalmából megrendezett háromnapos ünnepségsorozat csütörtöki napján.

Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) közelmúltban megválasztott új vezetője a magyar zsidóság aktuális ügyeiről folytatott megbeszélést a WJC irányítói mellett helyi politikusokkal. Fogadta őt Jichák Hercog izraeli államelnök is.

Grósz Andor az MTI-nek elmondta: megbeszélésein hangsúlyozta, hogy az általa vezetett szervezet képviseli a százhúsz-száznegyvenezer fős magyar zsidó közösség túlnyomó többségét, a neológiát, de a kevésbé vallásos, szekuláris magyar zsidók döntő részét is.

Célja a békés viszonyok kialakítása és ápolása a közösségen belül, de a külső, politikai tényezőkkel is a kölcsönös korrektség szellemében, a feszültségek oldása, a kapcsolatok normalizálása – mondta. Különösen fontosnak tartja a zéró toleranciát az antiszemitizmussal és a gyűlöletbeszéddel szemben – tette hozzá. Fontosnak tekinti a közösségépítést, a kulturális rendezvények szervezését, valamint a zsidó hitközségek oktatási infrastruktúrájának fejlesztését, erősítését. (MTI)

[popup][/popup]