Tordai mégis meneszteni akarja Schwezoffot

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Deutsch Schwezoff

Schwezoff Dávid a BZSH legutóbbi közgyűlésén

Az Index információi szerint Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke november elejére rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy a testület döntsön a BZSH ügyvezető igazgatójának sorsáról.

Tordai körlevélben tudatta a hitközség tagjaival, hogy fegyelmi eljárást indított Schwezoff Dávid ellen és kezdeményezte azonnali visszahívását. Az elnök és az ügyvezető igazgató viszonya eddig sem volt felhőtlen. Tordai a levélben visszautasította Schwezoff korábbi kijelentéseit, amelyekben az ügyvezető hazugnak és mutyistának nevezte.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Elnökök Tanácsa szeptember elején már felkérte a BZSH-t, hogy váltsa le Schwezoffot, akit egyben fel is szólított, hogy mondjon le. A Mazsihisz szerint „erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy legnagyobb taghitközségének, a BZSH-nak ügyvezető igazgatója olyan bizonytalan és zavaros előélettel, illetve bizonytalan háttérrel rendelkezik, mely rendkívüli kockázatokat hordoz”. Az indítványt azzal indokolták, „hogy a magyarországi zsidóság presztízsét a közéletben vissza lehessen szerezni”.

Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-ai közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává. Elődje, Zoltai Gusztáv, aki 1991 óta töltötte be ezt a tisztséget, április 9-én mondott le. Megválasztása után derült ki, hogy Schwezoff Dávid transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett, de járt evangélikus lelkészképzésre is.

Tordai Péter egy hónapja a Mazsihisz állásfoglalással kapcsolatban még úgy fogalmazott, hogy neki, mint a BZSH elnökének, “meg van kötve a keze”, hiszen Schwezoff kinevezéséről a közgyűlés határozott, és a közgyűlés bizalmat szavazott neki.

Schwezoff Dávid megválasztására írt  kommentárunkat lásd itt.

 

[popup][/popup]