Tóratekercset csempészett a Siratófal női oldalára a munkapárti képviselő

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Munkapárt képviselője, Gilad Kariv kedden parlamenti mentelmi jogát kihasználva egy tóratekercset vitt a Siratófal plázába, amit átadott egy imaszertartást végző nőcsoportnak.

Ezzel – írja az ujkelet.live – megsértette a szent helyen érvényben lévő irányelveket, kemény kritikákat vonva maga után a Siratófal vezetősége és az ultraortodox törvényhozók részéről.

A helyszínt a Western Wall Heritage Foundation igazgatja az ortodox normák szerint, és az imák során csak a saját Tóratekercseinek használatát engedélyezi. Bár egy 2013-as bírósági ítélet megállapította, hogy a nőknek joguk van Tóratekercset használni a szertartások során, a gyakorlatban nincsenek tekercsek a Siratófal női részlegén.

A Munkapárt friss képviselője, Kariv reformrabbiként szolgál és az izraeli reformmozgalom ügyvezető igazgatója. A tóratekercset a Siratófal Asszonyai számára vitte be. A csoport egyenlő imádkozási jogokért kampányol a szent helyen, ahol a héber naptár szerint minden hónap első napján imát tart. Keddre esik az Ijár hónap első napja.

Jochi Rappaport, a Siratofal Asszonyai vezérigazgatója szerint a kedden történtek „a tolerancia és a józan ész győzelme a szélsőségességgel, az uszítással és a kirekesztéssel szemben” volt, és megfogadta, hogy a következő hónapban a csoport megismétli az akciót.

A szabályokra való figyelmeztetés ellenére, Kariv Tórát hozott magával, majd átadta azt mintegy 30 nőnek a Siratófal csoportból, áll a Western Wall Heritage Foundation közleményében.

„Kariv cinikus módon élt parlamenti mentelmi jogával” – közölte az alapítvány. „Ezzel a lépéssel a Kneszet képviselő újraindította azokat a botrányokat, amelyek a Siratófalnál voltak a múltban, és amelyek az elmúlt évben elhallgattak a Western Wall Heritage Foundation erőfeszítése nyomán, hogy egységet teremtsenek a Siratófal plázában általában és különösen Ros Chodeskor [a hónap első napján]… A Siratófal Asszonyai csoport provokációt váltott ki és meggyalázta a helyszín szentségét azzal, hogy csatlakozott a Kneszet képviselőhöz a pláza felső szintjén, provokálva” az ott imádkozókat.

Teljes cikk

Címkék:Siratófal asszonyai, Tóra

[popup][/popup]